Svéd lap dicséri a magyar borokat

Forrás: turizmus.com

 2016. október 03. 11:41

A Dagens Nyheter szeptember 17-i melléklete először foglalkozott részletesebben a kelet-európai borokkal. A befolyásos napilap hosszan kifejti, hogy manapság sokkal elegánsabb borokat termesztenek Magyarországon, mint régebben, és hogy a tokaji mellett sok új borfajta megtalálható.

A 2015-ös Balassa Bom Boly Furmintot elemzi a szakíró, kiemelve hogy milyen friss és viaszos az íze. Bemutatja röviden a borászt is, Balassa Istvánt, megjegyezve, hogy az új generációs borászokhoz tartozik. A bor négyes osztályzatot kapott egy ötös skálán a cikk írójától.

Budaházy Tokaji Furmintja, a 2013-as évjáratból, a következő tétel, amelyből 245 koronába kerül egy üveg. Ez is négyes osztályzatot kapott. A furmint bio szőlőből készült, aromás és virágos, ásványi ízek jellemzik, teszi hozzá a cikkíró.

A Wetzer Soproni Kékfrankos (2013) 189 koronába kerül. Wetzer Péter háromhektárnyi szőlője az osztrák határ közelében van. A cikkíró ásványi, bogyós gyümölcsös ízűnek érzékeli a nedűt.

Örömhír, hogy a svéd lapok egyáltalán foglalkoznak a magyar borokkal, ugyanis a Systembolagetben nagyon sokáig semmiféle magyar bort nem lehetett kapni. A jövőben ezeket is meg lehet rendelni a monopolhelyzetben lévő svéd alkoholárusító üzlethálózattól.

Fotó: vinoport.hu