Svédország is tiltja az árparitási klauzulák alkalmazását

Forrás: turizmus.com

 2018. július 24. 16:30

Féltucat európai ország után július 19-én a Svéd Szabványügyi és Piaci Bíróság is úgy döntött, hogy eltiltja a booking.com-ot az árparitási klauzulák alkalmazásától a szállodákkal kötött szerződéseiben, 2018. október 20-ától.

A bíróság kimondta, hogy az efféle megkötések semmilyen formában, semmilyen körülmények között nem elfogadhatók. Azt is megtiltják, hogy az árparitási klauzulák aláírását megtagadó szállodásokat a booking.com hátrébb sorolja rangsoraiban. Arra sem lesz lehetősége a szállásfoglaló oldalnak, hogy alacsonyabb jutalékszinttel „díjazza” az árparitási klauzulákat elfogadó szállodákat. Svédország már a hatodik uniós állam, amely eltiltotta a booking.com-ot a paritási kaluzulák alkalmazásától.

Az árparitásra vonatkozó szerződéses kitételek megtiltják a szálláshely üzemeltetőinek, hogy saját honlapjukon jobb feltételeket biztosítsanak, mint egy közvetítő oldalán. Mivel jelenleg két foglalási portál dominálja az európai szállásfoglalási piac 82%-át, a svéd bírósági ítélet tisztességesebb versenyt tesz lehetővé a piacon, ami kedvez a fogyasztónak és a vállalkozásoknak egyaránt – állapítja meg a HOTREC.

Svédország már a hatodik uniós állam, amely eltiltotta a booking.com-ot a paritási kaluzulák alkalmazásától

Fotó: pixabay

Az árparitási klauzulák versenyellenesek, és ezt egyre több versenyhivatal ismeri fel Európa-szerte – nyilatkozta Markus Luthe, a HOTREC’s disztribúciós bizottságának elnöke.

Ausztria, Belgium, Francia-, Olasz- és Németország már korábban eltiltotta az árparitási klauzulák alkalmazásától a booking.com-ot.