„Szakmai matchmakerek vagyunk"

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. szeptember 09. 11:27

Star Wars-túra a sivatagban az RTL Klub stábjával, maribori síelés a TV2 híradósával, datolyaszedés Cinthya Diktátorral, tunéziai főzőcskézés Mautner Zsófival, gyertyafényes üzleti vacsora a dubaji Jumeirah-lánc vezetőségével... Interjú Kenderesy Nadinnal, a Turizmus Kft. PR-üzletágának vezetőjével.

„A Turizmus Kft. korábban is kapott már megbízást különböző marketing- és PR-akciók lebonyolítására, hiszen erre mind a kapcsolatrendszere, mind pedig munkatársainak szaktudása tökéletesen alkalmassá tette. Azonban annyira megszaporodtak az ilyen típusú megbízások, hogy a cég két éve úgy döntött, önálló PR-üzletágat hoz létre"– meséli Kenderesy Nadin üzletágvezető, aki Révész Róbert nemzetközi igazgatóval együtt képviseli az új területet.

 

Révész Róbert és Kenderesy Nadin

Révész Róbert és Kenderesy Nadin

– A PR meglehetősen „agyonhasznált" kifejezés Magyarországon. Mit jelent ez a Turizmus Kft. esetében, milyen szolgáltatásokat kínál az új divízió? – kérdeztük Kenderesy Nadint.

– A hagyományos hirdetések mellett a piaci szereplők egyre jobban keresik a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét. Mi a piacra lépésen vagy a piacbővítésen gondolkodó cégeknek nemcsak a célcsoport beazonosításában tudunk segíteni, hanem a kapcsolatfelvétel új, hatékony módjainak meghatározásában és megvalósításában is.

Persze mi is használjuk a klasszikus BTL-eszköztárat – üzleti reggeliket, study tourokat szervezünk, átfogó sajtófigyelést végzünk, folyamatos hírgenerálást biztosítunk –, ám egy adott desztináció és egy vagy több, jelentős médiaértéket képviselő ismert közszereplő, illetve celeb „egymásra találásában" is komoly referenciákkal rendelkezünk. Ezekkel az akcióinkkal a bulvár- és infotainment média fogyasztóit és hirdetőit is meg tudtuk szólítani.

 

– Jellemző az, hogy kik a megrendelők?

– Ügyfeleink elsősorban a turisztikai szektorból érkeznek. Ezen belül nagy arányt képviselnek az olyan turisztikai cégek, amelyek rajtunk keresztül, koncentráltan szeretnék elérni a coroprate partnereket. Multinacionális cégek rendezvény- és utazásszervező munkatársaira érdemes gondolni: ők azok, akik napi szinten döntenek arról, hol tartsa a vezetőség az igazgatósági ülést, milyen incentív útra küldjék munkatársaikat, hol legyen a soron következő céges rendezvény stb. Azért vagyunk jó választás a részükről, mert az ügyfeleink másik nagy csoportját épp azon turisztikai szolgáltatók jelentik, akik szeretnének bekerülni ezeknek a nagy cégeknek a látókörébe. Ha úgy tetszik, iparági matchmakerek vagyunk: megbízható szakmai indikátorok alapján összehozzuk a piac kínálati és keresleti oldalát. Őszintén gondolom, jelen pillanatban senki nem rendelkezik a magyar piacon olyan aktuális és értékes szakmai adatbázissal, mint mi.

Ezt a „tudásunkat" értékelik ma már azon, iparágon kívüli partnereink is, akik szolgáltatásukkal szeretnének betörni a turisztikai piacra. Erre tipikus példa az, amikor egy beszállító szeretné az új termékét-szolgáltatását bemutatni a szállodák beszerzési igazgatóinak, vagy egy helyszín keresi a rendezvényszervezőkkel a kapcsolatot. Mi mindkét esetben tudjuk, kik a piac fontos szereplői, és azt is, hogyan lehet elérni őket.

 

– Külföldről is kaptok megbízásokat?

– Olyannyira, hogy a külföldi partnerek száma lassan meghaladja a hazaiakét. Ebben oroszlánrésze van Révész Róbert kollégámnak, aki afféle „utazó nagykövetként" járja a világot, és szólítja meg a potenciális ügyfeleket. Állandó partnerünk például mindhárom nagy szlovén szállodacsoport, de dolgozunk szlovák, dubaji, tunéziai, esetenként máltai partnerekkel is, és éppen most tárgyalunk két új, izgalmas kihívást jelentő munkáról.

A Tengerjáró Kft. és az Air Berlin közös karibi üzleti reggelije

A Tengerjáró Kft. és az Air Berlin közös karibi üzleti reggelije

 

– Mi az, amire egy, a magyar piaccal kacérkodó külföldi cégnek szüksége lehet?

– A külföldi szállodák számára például az a legfontosabb, hogy minél több corporate partnert találjanak nálunk. Ezért is jellemző az, hogy a megbízásukból elsősorban üzleti és a szaksajtóra pozicionált tanulmányutakat szervezünk. Ilyenkor a nagy cégek rendezvényeseit és HR-vezetőit, vagy a független incentív cégek munkatársait a helyszínen győzzük meg a potenciális partner adottságairól, szolgáltatásairól. Annak érdekében pedig, hogy minél kevesebb legyen az ún. meddőszórás, az ilyen utakat általában egy Magyarországon megszervezett üzleti reggeli is meg szokta előzni, így a továbbiakban megbízóink már a legnagyobb affinitást mutató piaci szereplőkre koncentrálhatnak. A célcsoport többlépcsős felderítése nagyon sok munkával jár, de
rendkívül hatékonnyá teszi ezeket a projektjeinket, amire személyesen is büszke vagyok.

 

– Komplex, vagy – ahogy mostanában szokás mondani – „360 fokos" PR-tevékenységet is végeztek?

– Vállaljuk komplett PR-stratégiák kidolgozását és végrehajtását is. Hogy egy különösen összetett feladatot említsek: immár második alkalommal nyertük el a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal turisztikai marketingkommunikációs feladatait a magyar piacon. Mint a szervezet hivatalos PR-ügynöksége 0–24 órában rendelkezésre állunk. Napi sajtófigyelést végzünk a számára, híreket generálunk, rendszeres szakmai és sajtóösszejöveteleket, valamint study tourokat szervezünk, gondozzuk Tunézia hivatalos Facebook-oldalát, sőt saját módszertanunk segítségével hírértékszámítást is végzünk, amit rendszeresen prezentálunk. Emellett folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Tunéziát programozó utazásszervezőkkel is.

Ez a munkánk azért is olyan össze­tett, mert van még dolgunk a nagyközönség fejében lévő Tunézia-kép alakításával. Éppen ezért jelentős eredménynek tartom, hogy az elmúlt két esztendőben sikerült felépítenünk egy okos, nyitott és mobilis újságírói kört – hazai televíziók, rádiók, online és print médiumok képviselőit –, akik aktívan segítik a desztináció imázsának formálását. Közreműködésüknek köszönhetően az elmúlt időszakban több száz hiteles, mégis kedvező cikk, riport jelent meg Tunéziáról a magyar sajtóban. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy az idei év két szörnyű merényletét követően is hatékony kríziskommunikációt tudtunk folytatni – képesek voltunk ellensúlyozni az alaptalan rémhíreket, megbízható információkhoz juttatni mind a tour operatorokat, mind az utazni vágyókat.

Tunézia az elmúlt években rendkívül sokat áldozott turisztikai szolgáltatásai fejlesztésére. Olyan piacról van szó, amely megérdemli a bizalmat, a válságkezelő üzemmód után ezért szeptembertől újra megkezdjük az építkezést. Többek között a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnökségével arról tárgyalunk, hogy a tavaszi közgyűlést talán Tunéziában tarthatják.