Szálláshely-minősítés: fókuszban a panziók – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 13. 10:40

A panziók kötelező minősítéséről a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. két képviselőjével, Soproniné Fórián Ágnes panzióminősítéséért felelős irodavezetővel és Gendur András ügyvezető-helyettessel beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Az év elején életbe lépett a hazai szálláshelyek kötelező minősítéséről szóló jogszabály, amelynek értelmében a panzióknak 2022. január 1-jéig kellett regisztrálniuk a szallashelyminosites.hu oldalon.

A panzió a vonatkozó kormányrendelet definíciója szerint olyan szálláshely, amelyben a szálláshely szolgáltatása mellett a reggeli szolgáltatása kötelező, és ahol a hasznosított szobák száma legalább hat, de legfeljebb huszonöt, az ágyak száma pedig legalább tizenegy – hangzott el a műsorban. Magyarországon jelenleg 1758 panzió van, ebből kb. 600-nak van olyan érvényben lévő minősítése, amelyet 2022. január 1. előtt kapott meg. A regisztráció ezen panziók számára is kötelező. A minősítéssel rendelkező panziók közül eddig 200-an regisztráltak – derült ki a beszélgetésből. A minősítési kategóriák, akár a többi szálláshelynél, a panzióknál is egytől öt csillagig terjednek, a minősítést három évre lehet megkapni.

A 2022. január 1. előtt minősítést szerzett panzióknak is regisztrálniuk kell a szálláshely-minősítési rendszerbe

Fotó: 123rf.com

A szállásadónak a regisztráció jóváhagyását követően meg kell jelölnie, hogy milyen kategóriára pályázik. Ezután kerül sor az önértékelésre, vagyis ugyanazon az online felületen ki kell tölteni egy 175 kérdésből álló, egyszerű kérdőívet. Ennek során többek között a szobák méretére, a fürdőszoba felszereltségére, a szoba berendezésére kérdeznek rá. A szálláshelynek a vágyott kategória megszerzése érdekében teljesítenie kell az adott kategóriára vonatkozó összes minimumkövetelményt. Ha valamilyen feltételt nem tud teljesíteni, eldöntheti, hogy beruház-e a magasabb besorolás érdekében, vagy megelégszik az alacsonyabb kategóriával.A műsorban a szakértők beszéltek még a panziókra vonatkozó egyes feltételekről, a helyszíni auditálás menetéről, valamint arról is, hogy mi történik, ha a panzió elfelejt regisztrálni. A teljes adást a nyílra kattintva hallgathatja meg.