Szálláshely-minősítés: fókuszban a szállodák – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 04. 08:38

A szállodák kötelező minősítéséről a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. két képviselőjével, Lukács Attilával és Gendur Andrással beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Az interjúból kiderül, hogy a kategóriába 1160 szálloda tartozik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) nyilvántartása szerint; a hotelek körülbelül 75 százaléka regisztrált a rendszerbe, 40 százalékát pedig már minősítették is.

A szálláshely-minősítés szempontjából a legrégebbi kategóriáról beszélünk, hiszen a szállodák megméretése már a kötelező minősítés bevezetése előtt is bevett szokás volt a Hotelstars nemzetközi kritériumrendszerével, amelyet most is használnak. Így talán a szállodák számára lehet a legkevesebb meglepetés az új rendszerben. Annyi a változás, hogy korábban önkéntes alapon minősíthettek, míg ez idén január 1-jétől kötelező minden hotel számára – mondta el a műsorban Lukács Attila, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. szállodák minősítéséért felelős irodavezetője és Gendur András, a társaság ügyvezető-helyettese.

hotel_123rf

1160 szálloda szerepel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ nyilvántartásában

Fotó: 123rf.com

A szállodák esetében hagyományosan egytől öt csillagig terjed a besorolás, ehhez igazodik most már az összes többi szálláshelytípus is, és a minősítés három évre szól. A minősítés folyamata is egységes: regisztráció, adatlap kitöltése, majd az önértékelés, helyszíni audit, bírálóbizottsági döntés. Új szálloda esetében 15 napon belül elvégzik az auditot. Fontos tudni azt is, hogy üzemeltetőváltás esetén új minősítésre van szükség.A műsorban arról is beszélnek a szakértők, hogy mennyiben változik ötévente a kritériumrendszer és számíthatnak-e meglepetésekre a szállodák az eddigi minősítési rendszerhez képest.

A teljes adás itt hallgatható meg: