Minősítés: a részleteken bukhat el a szálláshely az első auditon – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. október 09. 18:37

A szálláshelyek minősítésének buktatóiról Soproniné Fórián Ágnessel, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. panzióminősítéséért felelős irodavezetőjével és Urszics Alexandrával, a villányi Urszics Családi Panzió vezetőjével beszélgetett a Trend FM műsorában Érczfalvi András műsorvezető.

Magyarországon 2022. január 1-je óta csak akkor lehet megnyitni egy új létesítésű szálláshelyet, ha már rendelkezik érvényes minősítéssel. Az üzemeltetőnek ezért a tevékenység bejelentése előtt el kell indítania a minősítési folyamatot azzal, hogy regisztrál a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület honlapján. A testület auditorai 15 napon belül kimennek a helyszínre, ahol alaposan megvizsgálják, hogy a szálláshely megfelel-e az üzemeltető által elérni kívánt kategória kritériumainak. Az auditorok által összeállított anyag alapján ezután egy ötfős bírálóbizottság dönti el, hogy jóváhagyja-e vagy sem a javasolt kategóriát.

A villányi Urszics Családi Panzió 2022. június 1-jén nyitott meg. A tulajdonosok panzióvá alakították át a márciusban vásárolt, korábban vendégházként működtetett szálláshelyet, és elhatározták, hogy a háromcsillagos minősítést célozzák meg, bár akkor még nem tudták, hogy ehhez milyen feltételeket kell teljesíteniük. A panzió berendezéséhez a regisztráció után kapott, 175 pontos kérdőívet is segítségül hívták, de nem figyeltek oda minden részletre. Az első auditon végül nem ment át a szálláshely.

A podcastban Soproniné Fórián Ágnes és Urszics Alexandra arról beszélnek, hogy miért nem sikerült a villányi panzió első auditja, általában hogyan folytatódik a minősítési procedúra ebben az esetben, hogyan kapta meg végül a panzió a három csillagot, és mennyi időveszteséget kellett elszenvednie a folyamat megakadása miatt.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

(Borítókép: 123rf.com)