Szálláshelyek nevében csalnak ki pénzt hekkerek a Booking.com felületén keresztül

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 11. 14:58

A csalók nem a globális szálláshely-közvetítő honlapját törik fel, hanem a szállásadók oldaláról küldenek hamis üzeneteket a leendő vendégeknek.

A Booking.com szállásközvetítő portál az elmúlt hetekben számos problémával küzdött. Egyrészt technikai problémákra hivatkozva hetekig nem tudta kifizetni a szállásadókat, miközben statisztikailag a csúcson járt: az egy évvel korábbinál 27 százalékkal magasabb, 5,5 milliárd dollár bevételt ért el a második negyedévben. Most viszont csalók jelentek meg a felületen – figyelt fel az Utazómajom hírére a Telex.hu.

Az Utazómajomnak többen arról számoltak be, hogy szokatlan üzentet kaptak szállásadójuktól, amiben kártya ellenőrzéseként szerették volna zárolni a foglalás teljes összegét, majd ígéretük szerint a zárolást azonnal fel is oldják.

Hekkerek csalnak ki pénzt a Booking.com felületén keresztül

Fotó: 123rf.com

Aki nem figyelt és bedőlt a csalóknak a pénzét levonták és nem utalták vissza. Aki viszont résen volt, ellenőriztette a szállásközvetítővel, hogy él-e még a foglalása, annak ellenére, hogy nem utalta el a teljes összeget. Ekkor a felülettől az a válasz érkezett, hogy a foglalás aktív, és semmilyen kártyaadatot ne adjanak meg üzenetben. Abban az esetben, ha a szállásadó levélben vagy üzenetben kér kártyaadatokat, érdemes körültekintően eljárni.

De adódtak más jellegű hibák is – írja a lap. Az Utazómajom egyik olvasója arról panaszkodott, hogy lefoglalt és kifizetett szállásukra érve döbbenten tapasztalták, hogy a helyüket más foglalta el. De korábban is előfordult már ez a probléma, az ok pedig az lehet, hogy a panzió és a Booking rendszere nem megfelelően kommunikált egymással.

Olyan hibát is tapasztaltak nem egyszer, hogy a fizetés előtt hirtelen megugrott a foglalás ára. A portál egyik olvasójának 137 ezer forintos szállása egyik pillanatról a másikra nőtt 174 ezer forintra. A probléma állítólag többeknél is jelentkezett, de a többség arról számolt be, hogy jelezve a hibát a Booking visszautalja a különbözetet.

A kifizetési problémák miatt az utóbbi időben több szállásadó is úgy döntött, hogy inkább visszamondatja a szállásfoglalást. Volt, akit azzal a vélhetően hamis indokkal hívtak fel, hogy „betelt a szállás”, és mondja vissza a foglalását, mert nem tudnak helyet biztosítani.

Az Utazómajom azt írja, hogy sokan úgy jártak, hogy a nem lemondható szállását lemondatta a szállásadó, majd az apartman vagy hotelt lefoglaló elveszítette a pénzét. De előfordul az is, hogy a szállásadó inkább törli a bookingos foglalását, és privátban olcsóbban kiadja a szállást.