Szallas.hu: 12 százalékkal kevesebb foglalás az első negyedévben

Forrás: turizmus.com

 2023. április 14. 12:32

A Szallas.hu-nál az idei első negyedévben leutazott foglalások száma közel 12 százalékkal elmaradt tavalyhoz képest, igaz most nem is volt hosszú hétvége ebben az időszakban. Ennek ellenére a foglalások bruttó összértéke 6,5 százalékkal nőtt.

„11,8 százalékos csökkenést látunk – részletezte közleményükben Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. – Azt is hozzá kell tenni, hogy tavaly március 15-e hosszú hétvégét hozott, ráadásul négynaposat, ami a Covid utáni éveket követően kiszabadulási lázban tartotta az országot. Ezzel szemben idén a húsvéti hosszú hétvége pezsdítette fel a belföldi turizmust, de ez már a második negyedévre esett".

A legnépszerűbb vidéki település Eger volt a Szallas.hu-nál az idei első negyedévben

Fotó: 123rf.com

A Szallas.hu bruttó szobaár-bevétele azonban így is 6,5 százalékkal nőtt ebben az időszakban 2022 első negyedévéhez képest.

Fejenként egy éjszakáért átlagosan 14 ezer forintot fizettünk, ami 21,9 százalékos drágulást jelent. Inkább a rövidebb utazásokra volt nagyobb arányban igény, az átlagos foglalási hossz 1,9 éj volt, míg az átlagos létszám foglalásonként 2,5 fő.A foglalások 40 százaléka hotelbe szólt, negyede apartmanba, 15 százaléka panzióba, 17 százaléka vendégházba és 4 százaléka pedig egyéb típusú szálláshelyre. Tízből négy vendég wellness-szállást foglalt.

Sokan választották a fürdőzést és a várlátogatást. „Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros fürdőit tömegek keresték" – mondta Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője. – De az egri vár, a visegrádi fellegvár és a Festetics-kastély is sokakat megmozgatott."

Budapest, Eger és Pécs lettek a dobogósok, ezekre a településekre érkezett a legtöbb vendég a Szallas.hu által. Hévíz, Szeged, Gyula, Hajdúszoboszló, Siófok, Debrecen és Zalakaros kerültek még fel a legvonzóbb települések listájára a foglalási darabszám alapján. Minden ötödik foglalás Észak-Magyarországra szólt, 17 százalék a fővárosba és vonzáskörzetébe, 13 százalék a Nyugat-Dunántúlra és 11,9 százalék a Balatonra. Utánuk a sorban a Dél-Alföld (11,6%), az Észak-Alföld (10,1%), a Dél-Dunántúl (9,5%), a Közép-Dunántúl (6,9%) következik a nagyobb turisztikai régiók közül.

 

Mi várható a második negyedévben?

A beérkező foglalások mintázata már jobban hasonlít a 2019-es, pandémia előtti időszakéra. A frekventált dátumokra, mint hosszú hétvégék, iskolai szünetek, a vendégek már jóval előbb lefoglalták a szállást, mint a Covid alatt – akkor inkább kivártak. „A húsvéti hosszú hétvégére is előbb megindult a foglalás, mint az előző évben, sokáig magasabb szinten álltunk – mondta Kelemen Lili.  – A lezárt időszakot látva most 15,5 százalékos elmaradást látunk 2022 húsvétjához képest a foglalások számában, értékében viszont közel 2 százalékos lett a növekedés".

Nyárig pedig még két hosszú hétvége is jön. „Tavaly a május elseje ugyan vasárnapra esett, így nem volt hosszú hétvége, idén viszont az lesz – tette hozzá Kelemen Lili.  – A mostani állás szerint május 1-re már valamivel több foglalásunk van, mint a május végi, pünkösdi hosszú hétvégére. Utóbbi viszont már összehasonlítható a tavalyival, időarányosan most 88 százalékkal több előfoglalásunk van."

A nyári vakációról pedig 29 százalékkal többen gondoskodtak már az előfoglalások időarányos összehasonlítása szerint.

Népszerű turisztikai attrakciók a Szallas.hu adatai szerint:

  • Gyulai Várfürdő
  • Egri vár
  • Hévízi Tófürdő
  • Hungarospa Hajdúszoboszló
  • Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ
  • Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
  • Visegrádi fellegvár
  • Miskolctapolca Barlangfürdő
  • Festetics-kastély
  • Cascade Barlang és Élményfürdő
  • Zalakarosi Fürdő