Erős év várható a belföldi turizmusban, keresettek a magas minőségű szálláshelyek

Forrás: MTI

 2022. február 27. 09:56

A Szallas Group legfrissebb kutatási eredményei alapján az idén nőni fog a belföldi úti célok, illetve a személygépkocsival megközelíthető külföldi szálláshelyek iránti igény.

"A járvány következtében a nemzetközi turizmus mintegy 30 évet, a hazai turizmus pedig 10 évet lépett vissza árbevétel szempontjából" – mutatott rá Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója.

A szállásközvetítő cégcsoport 2020. évi árbevétele 15 százalékkal esett vissza 2019-hez képest. Tavaly ugyanakkor az előzetes adatok szerint meghaladták a 2019-es forgalmat, a rendkívüli nehézségek ellenére. Szigetvári József emlékeztetett: a határokat egyszer kinyitották, majd ismét bezárták, a vendégek pedig az előrefoglalásokat rendszerint lemondták. Probléma volt az is, hogy Európában nem volt egységes intézkedés, minden országban más és más járványügyi szabályok léptek életbe.

Meglátásuk szerint a járvánnyal hosszú távon együtt kell élni, ennek hatására új utazási trendek formálódnak, például népszerű lett a belföldi és a helyi kultúra támogatása.

A szállásadók szempontjából ezentúl az fog versenyelőnybe kerülni, aki képes saját egyediségét a virtuális világban is megmutatni – emelték ki.

A Szallas.hu szerint a belföldi utak idén sem veszítenek népszerűségükből

Fotó: 123rf.com

Jelenleg a magyarországi belföldi foglalások 90 százaléka digitális csatornákon keresztül történik, míg Lengyelországban, Csehországban vagy Szlovákiában 54-60 százalékra tehető a digitális foglalások aránya. Ez azt jelenti, hogy utóbbi országok esetében a szállásadó réteg nehezebben használja ki a technológia előnyeit.

Az AC Nielsen legutóbbi, online kérdőíves kutatása szerint – amelyet a szallas.hu hírlevélre regisztrált 3000 felhasználó bevonásával készítettek – 2022-ben belföldön a válaszadók 82 százaléka, a következő 3-4 évben pedig 90 százaléka tervez legalább annyit utazni, mint a Covid-19-járvány előtt. A kutatás szerint az utazni vágyók egyre inkább preferálják a magas minőségű, prémium szálláshelyeket, például ötcsillagos hoteleket, wellness-szállodákat.

Az utazni vágyók leginkább ingyenes lemondási lehetőséget (98 százalék), a tervezett tartózkodási idő rugalmas megváltoztatásának lehetőségét (97 százalék), extra higiéniai szolgáltatásokat (92 százalék) és a távolságtartás lehetőségének biztosítását (85 százalék) várják el. A négy legjelentősebb szempont, amelyet az utazók figyelembe vesznek a külföldi szállásfoglalás során sorrendben: szállásdíj, a szálláshely lokációja, a szálláshely értékelése más fogyasztók által, és a rugalmas lemondási feltételek.