Egyre népszerűbb Valentin-napra utazást ajándékozni

Forrás: turizmus.com

 2023. február 14. 10:04

Több a támogatója a Valentin-napnak, mint az ellenzője – derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. Mindkét nem jellemzően 15 ezer forint alatti értékben ajándékoz ilyenkor. A férfiak zöme virággal és romantikus vacsorával, míg a nők édességgel és programmal – akár utazással – készülnek.

Minden második válaszadó szereti a Valentin-napot és vágyakozással tölti el – a Szallas.hu friss kutatása szerint, melyet február elején online végeztek 1512 fő részvételével. Bár a mintavétel nem reprezentatív az ország lakosságára nézve, az eredmények alkalmasak az attitűdök és trendek bemutatására.

Vannak, akiket dühít vagy elszomorít a szerelmesek ünnepe, tízből négy emberből pedig nem vált ki semmilyen érzelmet az ünnep. „Érdekesség, hogy mindkét nemnél a kapcsolattal rendelkezők körében magasabb az aránya azoknak, akiket nem érint meg a Valentin-nap” – mondta el Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

A felmérésben résztvevők 88 százalékának van kapcsolata és kétharmaduk számít arra, hogy kedvese meglepi, 70 százalékuk pedig arra készül, hogy megajándékozza választottját. Az ajándékozók körében az édesség és a romantikus vacsora a leggyakoribb meglepetés, 14 százalékuknál szenvedélyes légyott is lesz, 13 százalékuk utazással kedveskedik, minden tizedik pedig virágot ad. 
Idén már nagyobb arányban vannak az ez alkalomból utazást tervezők is tavalyhoz képest, az ajándékozók ötöde szervez kiruccanást. „Arányaiban a nők válaszai között gyakrabban esett szó az utazásról. Ez trendfordulást jelent, tavaly ugyanis a férfiak harmada, a nők ötöde tervezett utazást Valentin-napra” – mondta a szóvivő. Minden ötödik válaszadó, bár most nem utazik, de jó ötletnek tartja a romantikus üdülést. Akik kihagyják, többségében (38%) anyagi okok miatt kénytelenek így dönteni. 6% pedig nem utazik el sem most, sem a jövőben ebből az alkalomból. Akik utaznak, túlnyomórészt (95%) belföldi úti célban gondolkodnak. A Szallas.hu adatai szerint februárban Budapest, Eger, Pécs, Hévíz, Gyula, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Szeged, Visegrád és Debrecen szálláshelyeit foglalták a legnagyobb arányban.

Szállásukat a legtöbben a wellness-szolgáltatás és az ár alapján választják. Sokak keresik a privát medence/jacuzzi vagy dézsafürdő opciókat, a panorámás kilátást, a felnőttbarát lehetőséget és a 100 százalék pénzügyi biztonságot vagy a privát szaunát. Az utazók körében a programok közül a wellness magasan vezet (89%), de az étterem (45%), a városnézés (32%) és a kirándulás (31%) is gyakori. Sokan választanak boros időtöltést és mozit is. Minden tizedik vendég kiteszi majd a „Ne zavarj!” táblát.

valentinhotel_123rf

A Valentin-napon ajándékozók ötöde tervez romantikus utazást kedvesével

Fotó: 123rf.com

Persze akadnak olyanok is, akik extrémebb kalandot keresnek: repülés élmény, vitorlázás vagy swinger klub formájában. Az 5000 forint alatti (42,6%) és az 5-15 ezer forint közötti (42,4%) ajándékozás a leggyakoribb, 15-30 ezer forint között már csak minden tizedik válaszadó költ. Abban nagy az egyetértés, hogy ilyenkor több pár merül el az intimitás rejtelmeiben, ugyanakkor a Valentin-napi lánykérésről még mindig megoszlanak a vélemények. A válaszadók 57 százaléka szerint ugyan romantikus cselekedet, 38 százalék mégis elcsépelt tervnek gondolja. Mindezektől függetlenül legalább két lánykérés is lesz a kérdőívet kitöltők körében.