Szallas.hu: ezek vagyunk mi!

Forrás: turizmus.com

 2017. december 11. 15:16

Pörgessük együtt végig a Szallas.hu elmúlt 10 évének filmjét, amelyben megmutatjuk, honnan indult a cég, és hogyan is vált azzá, akit ma ismer.

Amikor Dorczinecz József és Varga Zoltán, két fiatal egyetemista egy miskolci panelben „összekalapálta” a miskolc-szallas.hu foglalási oldalt, még álmunkban sem hitték, hogy néhány év elteltével 3,3 milliárdos árbevételű, 110 főt foglalkoztató, 5 országban jelen lévő vállalkozássá növik ki magukat, amelyet számos mértékadó cég és szervezet is elismer. Amióta a cég szárnyat bontott, nagyot változott a világ, az utazói szokások gyökeresen megváltoztak. Mára az utazó döntését befolyásoló láncolat – a tervezés, keresés, foglalás, utazás, megosztás, inspiráció – teljesen digitalizálódott, minden állomásnál megjelentek a globális szolgáltatók. Közöttük ott vannak a Szallas.hu nagy konkurenciái is, gigantikus tőkével - a Booking.com mögött álló Priceline árbevétele például a magyar GDP 7%-át teszi ki.

 

Első lépések

Ebben a környezetben a Szallas.hu úgy lépett a piacra, mint ahogyan Dávid állt ki Góliát ellen, de tulajdonosai hittek magukban. A céget szinte egy forintnyi befektetés nélkül hozták létre, sokáig csak a saját profituk visszaforgatásából növekedtek. A cég sikereihez hozzájárult az alapítók és a csapat mentalitása, az alázat a munka iránt, és a szolgáltatói attitűd. A Szallas.hu-nál az új kollégától se azt várják el, hogy mindent tudjon, hanem azt, hogy mindent náluk tanuljon meg. Mindig az egyszerűségre, a könnyű használhatóságra törekedtek, és sosem a konkurenciát másolták, inkább megpróbáltak valami újat kitalálni.2008 és 2010 között a miskolc-szallas.hu mintájára 19 lokális weboldalt hozott létre a két fiatal IT-guru, ezekre 500 szálláshelyet gyűjtöttek össze, erős SEO fókusszal. Ebben az időben vették meg a Szallas.hu domain-t is. A PPC, vagyis a kattintás alapú hirdetés császárai lettek, és konkrét turisztikai ismeretek nélkül váltak sikeressé, a válság közepén. Persze épp a válság és az évről évre 2-3%-kal visszaeső vendégforgalom sarkallta arra a szálláshelyeket, hogy az új online megoldások felé forduljanak.

Szigetvári József (ügyvezető), Dorcsinecz József és Varga Zoltán alapítók

 

 

Másképp, mint mások

Ebben az időben a portálok elsősorban szobát kínáltak foglalásra. A Szallas.hu gondolt egyet, és a 2-3-4 napos csomagokra helyezte a hangsúlyt, fix áron. Az ötlet bevált.

Arra is odafigyeltek, hogy az online foglalással szemben akkor még bizalmatlan utazónak minden lépésnél fogják a kezét. 24 órán belüli visszaigazolást garantáltak, és nagyon erős ügyfélszolgálatot működtettek. Az oldal egyre sikeresebbé vált, hamarosan 3000-re nőtt a partner szálláshelyek száma.

2010–2011-ben a Szallas.hu intenzív reklámkampányokba kezdett, amelyek célja főként az ismertség növelése volt. Az összes akkori trenddel szembemenve - amelyek az online hirdetéseket preferálták – ők olyan helyeken jelentek meg, amelyeket a legtöbben látnak: televíziós és rádióreklámokban, óriásplakátokon, és a YouTube-on. Kevesen tudják például, hogy Szallas.hu volt a magyar YouTube első hivatalos partnere.

 

Kiváltották az útlevelet és profi technológiát fejlesztettek

2011 más szempontból is fordulópont volt: ekkor indították el az első külföldi oldalt Szlovákiában. 2012-ben Ausztria, Románia, Lengyelország és Ukrajna következett, 2013-ban pedig Horvátország. Az oldalt 9 nyelvre lefordították (magyar, német, angol, orosz, szlovák, román, lengyel, szerb, horvát), elkezdtek szállásokat akvirálni helyi, a piacot jól ismerő szakemberekkel. 2012 és 2015 között kiemelt figyelmet kaptak az informatikai fejlesztések. Az alapoktól teljesen újraépítették az oldalt új kódbázissal, megújult a front end, új keresőmotort tettek a rendszer mögé és lehetővé tették a valós idejű foglalást.

A fejlesztés a konverzió látványos, helyenként 50%-os növekedését hozta. A konverziós ráta ma eléri a 2,5%-ot, ami nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő. A másik „leg” az oldal keresőjének sebessége: rajtuk kívül csak az Airbnb képes ekkora szálláskínálat árait és eredményeit ilyen gyorsan megjeleníteni.

Az ugrásszerű növekedés azt is megkívánta, hogy amit csak lehet, automatizálással váltsanak ki. Új CRM rendszert vezettek be, és átálltak például az automata szállásleírásokra. Ma már automata menedzseli a szerteágazó Google-hirdetéseket is.

 

Tudatosság és pozícionálás

Egy sikeres vállalkozáshoz tudni kell, kik vagyunk, és hova tartunk. A Szallas.hu úgy döntött, nem azt kémleli, hol tart a konkurencia és milyen technológiai változások várhatók a következő 10 évben, hiszen így mindig csak valaki más után mennének. Helyette megfogadták, hogy azokra a felhasználói igényekre fókuszálnak, amelyek állandóak: a vendégek jó árakat, választékot, gyors eredményeket és több rájuk szabott ajánlatot szeretnének. Követik a trendeket, de a saját koncepció szerint ültetik át a megoldásokat.

Az árbevételek alakulása

 

A stabil növekedéshez jó pozícionálás is kell. Mivel Közép-Európában az emberek 80%-a belföldön utazik, a maradék 20%-ból pedig 15% a környező országokat választja, a Szallas.hu a sűrű fillér, ritka forint elv alapján ezt a két területet célozta meg, illetve a családosokat – így nem kellett rögtön a nagy nemzetközi konkurenciával megküzdenie.

A transzparens működést és a bizalomépítést szolgálja a bármikor elérhető ügyfélszolgálaton kívül az is, hogy az impresszumban nyilvánosan megtalálhatók a kollégák elérhetőségei, fotókkal együtt.

 

Hol tartanak ma?

Ma már évi 400 ezer foglalás megy rajtuk keresztül, a közvetített forgalom meghaladja a 20 milliárd forintot.

Időközben a két alapító – követve saját ambícióit – átadta 50%-os tulajdonrészét a Sanomának, illetve a Centrál Média csoportnak. Tőlük később a céget az OTP és a Portfolion vette át, ragaszkodva hozzá, hogy az ügyvezetés, a csapat, és a teljes szakmai munka ne változzon.

A szárnyalás folytatódott, nemrégiben a diszkontáras közvetítői piac három szereplőjét, a csakutazas.hu, a nemaradjle.hu és sporoljvelem.hu oldalakat vette meg a cég, melyek 2016-ban együttesen közel 1 milliárd forint értékben adtak el akciós szálláshelyeket. 2017 nyarától pedig 9000 belföldi és több mint 200 000 külföldi szálláshely mellett már belföldi turisztikai attrakciók, illetve élményprogramok is elérhetők a Szallas.hu-n.

A következő 3 évben Közép-Európában az itthonihoz hasonló piacvezető pozíciót szeretnének elérni, a 10 éves terv pedig a világ meghódítása, elsősorban a hasonló adottságokkal rendelkező, a Szallas.hu modelljéhez illeszkedő tájegységeken keresztül, mint Brazília vagy Délkelet-Ázsia.

Merész tervek? Pedig a nagyot álmodás mesterei komolyan gondolják. ■

 

Szallasguru.hu

A 8 milliárdos kuponos piac nem növekszik, a cél ezért a részesedés növelése. A jól csengő Szallasguru brandre a cégcsoport olyan üzleti modellt állított fel, melynek célja, hogy a szálláshelyek üres kapacitásainak értékesítése, plusz promóciós felület biztosításával. Ezzel a szálláshelyek kiválthatják az egyébként is csökkenő csoportos foglalásokat sokszor magasabb áron foglaló belföldi egyéni vendégekre. Hamarosan ezzel a termékkel is kilépnek a külföldi piacra.

 

Konferenciahotelek.hu

Ez volt az alapítók által jegyzett első turisztikai domain. Hosszabb szünet után 3 éve indult újra, annyi céges igény érkezett hozzájuk. Nem a szokványos megrendeléseket kapják, utaztattak már fúrócsoportot és focicsapatot is.

Sok cég kifejezetten apartmanokat, vendégházakat keres. A rendezvények is nagy súlyt kapnak, a filmforgatási helyszínektől a közismert személyek utaztatásán át a csapatépítésig minden megtalálható a repertoárban. Közép-Európában 40 ezer szálláshellyel állnak kapcsolatban.

(x)