Szállj meg börtönben!

Forrás: turizmus.com

 2015. december 01. 10:46

A szlovén főváros egyik nevezetessége lett az egykori osztrák-magyar hadsereg, majd a jugoszláv hadsereg börtönéből átalakított hostel. Minden egyes cellát művészek tervei alapján rendeztek be és festettek ki, de persze rácsok mindenhol vannak.

A Cecilia Hostel szoros kapcsolatban van a szomszédos művésztanyával és szórakozóhellyel, a Metelkova-val, ami kicsit a mi budapesti romkocsmáink hangulatát adja vissza.  A városrész, amit már Melekova Mesto-nak is hívnak azonban nem csak a szórakozásról szóló, az alternatív életérzés képviselői itt valóban egy párhuzamos valóságot hoztak létre, a koppenhágai Christiania-hoz hasonlóan.

Metelkova a dán előképére abban is hasonlít, hogy ez is egy önálló kulturális zónának tekinti magát, kicsit a törvényeken és a konvenciókon kívül állva. A korábbi július 4-e katonai központot még 1882-ben kezdte építeni a K.u.K hadsereg, és 1911-re készült el. Az ország 1991-es különválásáig a jugoszláv hadsereg központja volt, amit főként a 80-as évek vége felé egyre többen elnyomóknak tekintette.

A hét épületből álló nagy udvarban hét épület van, összesen 12 ezer négyzetméternyi hellyel, ami bárokkal, koncert helyszínekkel, galériákkal és stúdiókkal, műtermekkel van tele. A kulturális városréz 1993-ban indult fejlődésnek, és folyamatosan politikai viták tárgyát képezi a terület túlélése: egyrészt kulturális érték, de az értékes belvárosi területet sokszor kinézték már ingatlanfejlesztési projektekre. Fennmaradása már csak azért is fontos, mert az itt található Alkatraz Galéria az ex-jugoszláv térség legfontosabb kortárs kiállítótere.

http://www.szloveniainfo.hu/2015/11/30/szallj-meg-bortonben/