Szálloda, amely kikapcsol és feltölt – CheckINN Green 3. rész

Szerző: Kádár Kristóf

Forrás: turizmus.com

 2021. február 01. 11:46

A CheckINN Green pályázatot a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások és szervezetek számára hívta életre a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A széles körű hazai jó gyakorlatokat cikksorozatban mutatjuk be.

A 2020-as év sok tekintetben más volt, mint a többi, a koronavírus-járvány alatt felértékelődött a zöldturizmus, a zöld szemlélet, és megnőtt az aktív turizmus iránti igény. Sorozatunk harmadik részében két olyan vállalkozást mutatunk be, amelyek a minőségi szállodai szolgáltatások mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, a zöld megoldások és a fenntarthatóság kérdéskörére. A Budapest Airport Hotel Stáció és a Royal Club Hotel Superior Visegrád a szó szoros értelmében is kikapcsol és feltölt.

A fenntarthatóság egyre fontosabb szemponttá válik a hazai szállodákban is

Fotó: 123rf

Talán már nem is emlékszünk rá, de amikor az ember wellness-szállodát választ, általában a medencéket, a büfékínálatot, a szobák minőségét és a különféle funkciókat veszi figyelembe, minőségi feltöltődést keres, igazi pihentető szolgáltatásokkal. Kevesen gondolunk csak bele, hogy a szaunák, masszázsmedencék, fűtött pihenők, igényesen kialakított konyhák, sport- és pihenőhelyiségek üzemeltetése közben mennyi hulladék termelődik, hány köbméter káros anyag jut a levegőbe, vagy hogy létrejön-e a kelleténél nagyobb fényszennyezés.

Ez teljesen érthető, hiszen az ilyesmi nem a vendég dolga. Furcsa is lenne, ha kiszakadva a napi rutinból, végre megérdemelt pihenésünket élvezve fürdőköntösben, a hónapokkal előre betervezett lávaköves masszázsra igyekezve belénk marna a fájóan ismerős érzés: „Vajon lekapcsoltam a villanyt a szobában?” Szerencsére azonban vannak olyan szállodák, amelyek gondoskodnak helyettünk a környezetvédelemről, az energiatakarékosságról és a fenntarthatóságról, így nekünk valóban csak pihennünk kell.

 

Royal Club Hotel Visegrád

A Royal Club Hotel Visegrád egy igazi „zöld tüdő” kellős közepén fekszik. Nemcsak a szálloda saját zöldfelületének gondozására és növelésére figyelnek oda, hanem szem előtt tartják bolygónk lélegző felületének sorsát és embertársaink egészségét is.

A Royal Club Hotel Visegrád 5000 fa elültetését tervezi évente

Fotó: Royal Club Hotel Visegrád

A menedzsment szerint környezetünk szempontjából fontos, hogy minél kevesebb kilométert utazik egy vendég, annál kevésbé terheli a bolygót. Így tehát már önmagában a belföldön töltött üdülés is hozzájárul a környezetünk védelméért elindított küzdelemhez. Az utazáshoz általában használt járművek közül a repülő az egyik leginkább környezetterhelő – így, ha nincs más elfogadható alternatívánk, akkor kerüljük annak használatát. – javasolják. Ezért elhatározták, hogy kampányokkal, különböző motivációs eszközökkel a felhívják a magyar utazók figyelmét a belföldi utazás előnyeire.

Az ökológiai válság kezelésének másik kulcseleme lehet a faültetés, ehhez is szeretnének csatlakozni, ezért döntöttek úgy, hogy a One Tree Planted nevű nonprofit szervezettel összefogva minden közvetlen foglalás után ültetnek egy fát. A vendégeknek ezzel semmilyen teendőjük nincs, a korábban megszokott árazás sem változik. A tavalyi évben a hotel épülete körül is több fát ültettek el, a legutóbbit az évi 5000 új fát előirányzó akciójuk szimbolikus első lépéseként.

A szálloda igazi „zöld tüdő” kellős közepén fekszik

Fotó: Royal Club Hotel Visegrád

Inspirációt abból a meggyőződésből merítenek, hogy a helyes irányba tartanak, és ha még sikerül növelni a pozitív fogyasztói megítélést is, akkor win-win helyzet alakulhat ki. „A jövő vállalkozásainak fel kell készülniük a drasztikusan változó fogyasztói magatartásra. A következő generációk számára elfogadhatatlan lesz, ha egy vállalat nem környezettudatos” – mondják a szálloda vezetői.

 

Budapest Airport Hotel Stáció

A Budapest Airport Hotel Stáció egy családi kisvállalkozás keretében működik Vecsésen, 2006-ban nyitottak meg. Az első és jelenleg az egyetlen olyan hotel Magyarországon, amely a repülőtéri, a rendezvény- és a wellness-szolgáltatásokat egyszerre tudja nyújtani. A szálloda mégis leginkább a „zöld üzemelésére” büszke.

Ezalatt nem egyszeri „zöld” ötletek megvalósítását értik, hanem a tevékenységük minden részére kiterjedő láncolatok összességét, vagyis az elérhető legzöldebb alternatíva kiválasztását és beépítését.

A Budapest Airport Hotel Stáció wellnessrészlege

Fotó: Budapest Airport Hotel Stáció

A környezetvédelem az életszemléletük része, így azt egy folyamatnak fogják fel, amit már a kezdetektől szem előtt tartottak, és amit állandóan fejlesztenek.

A CheckINN Green pályázatuk középpontjába a hőszivattyús wellnessüzemelést helyezték. Az alapprobléma az, hogy egy wellnesshotel általánosságban nagy energiafelhasználású, pazarló üzem, gondoljunk csak a szaunák, gőzgépek, fűtött medencék melegvíz-igényére, illetve arra, hogy egyidejűleg hűtési igény is keletkezik, mert nyáron hűteni kell az egész házat, teljes szezonban pedig a szerverszobát, a szauna melletti merülőmedencét és a Kneipp-medencét is.

A Stációban az összes izzót LED-esre cserélték, víz-víz hőszivattyúk gondoskodnak a megfelelő energiaellátásról, a szigetelés már-már a passzívházak minőségi kvalitásait súrolja. A vízfogyasztást csapokba és zuhanyzókba épített időzítők szabályozzák, a locsolást és a WC-k öblítését fúrt kútvízből oldják meg. A szemetet szelektíven gyűjtik, és a veszélyes hulladékok (akkuk, elemek) tárolására és elszállítására is külön figyelmet fordítanak. Dolgozóik rendszeres környezettudatossági képzést kapnak, ami így közvetve a szállodavendégek szemléletét is formálja. Jövőbeni terveik között szerepel egy elektromos gyorstöltő állomás kialakítása, valamint a hőszivattyús rendszerek kiszélesítése.

A szálloda nagyon büszke a "zöld üzemelésére"

Fotó: Budapest Airport Hotel Stáció

„Úgy üzemelni, úgy végezni a mindennapjainkat, hogy ne csökkentsük az esélyét a jövő generációjának, hogy ők is kielégíthessék majd a szükségleteiket, a jelen kor legnagyobb kihívása. Mi itt a Stációban érezzük ezt a felelősséget, és a tudásunkkal, fejlesztéseinkkel szeretnénk minimalizálni a környezet terhelését. Tesszük mindezt a gyermekeinkért és az utánuk jövő generációkért is” – zárják gondolataikat.