Szálloda lesz Balatonfüreden a Brázay-villa helyén

Forrás: balatonfured.hu

 2019. március 13. 13:24

Lebontották a Brázay-villát Balatonfüreden, helyén négycsillagos szálloda és villapark épül. A magánberuházás várhatóan 2021 nyarára készül el.

– Jogszerűen jártunk el, nem vétettünk a szabályok ellen, hiszen semmilyen védelem nem tiltotta az épület elbontását. Magam is támogatom az értékek megőrzését, de ez nem villa volt, hanem egy jelentősen leromlott állapotú téglaépület. A helyén egy 120 szobás exkluzív szállodát építünk, a terület alsó részében pedig 11 darab villaházat, amelyekben darabonként 8-10 lakást alakítunk ki. A 3,7 hektáros területen 22 százalékos beépítéssel alakítjuk ki a lakóparkot, a többi park és sétány lesz – nyilatkozta a Balatonfured.hu kérdésére Czigle János, a beruházást végző Brázay Invest Kft. társtulajdonosa.

Az ismert füredi vállalkozó elmondta: a többmilliárdos beruházás látványtervei már elkészültek, azokat azonban még a város képviselő-testülete nem látta és nem hagyta jóvá.

A beruházás látványterve

Fotó: Balatonfured.hu

A köznyelvben Brázay vagy Kádár-villaként ismert épületet az önkormányzat pályázati úton még 2009-ben értékesítette, azzal a kitétellel, hogy az ingatlanon a város turisztikai profiljának erősítéseként a megvalósuló beruházásnak több mint 50 százalékban új kereskedelmi szálláshelyet kell létesítenie.

A képviselő-testület 2009-ben vizsgálta felül a helyi védettségű épületeit, akkor a város örökségvédelmi hatástanulmányát is figyelembe véve úgy döntöttek, hogy több más épület mellett a Brázay-villa is kikerül a védelem alól.

Az ingatlan birtokosa jelenleg a Brázay Invest Kft, az önkormányzat azonban fenntartotta a földterületre vonatkozó földhasználati jogát, amiről csak abban az esetben mond le, ha az ingatlanon az általa megszabott szálláshely-beruházás megtörténik.

– Nagyon fontos a városnak, hogy növelje a bevételeit, erősítse a turisztikai vonzerejét, mert meg kell élnünk valamiből, ezért kötöttük ki: a területen minőségi szálloda épüljön. Azt szeretnénk, ha 2021 nyarára elkészülne a beruházás. A szálloda látványterveiről még nem döntöttünk, azt a testületnek kell elfogadnia. A megvalósuló építkezést természetesen folyamatosan ellenőrzi majd az önkormányzat – mondta Bóka István polgármester.

A Brázay-villát Brázay Zoltán iparmágnás 1938-ban kezdte építeni. 1944 őszén a Brázay család elhagyta a villát, az épületet a háború után államosították, pártüdülőként működött.

Máig nem tisztázott, hogy maga Kádár János járt-e itt, az viszont biztos, hogy Aczél György és Grósz Károly nyaralt az épületben. Az időközben teljesen lepusztult ingatlan az ezredforduló után került az önkormányzathoz, a város vezetése 2007-től igyekezett elsősorban turisztikai célokra hasznosítani a területet. Az ingatlan hasznosítására kiírt nyilvános pályázat nem tartalmazta az épület felújítását és megtartását sem.