Szálloda lett abból az áruházból, ahol Greta Garbo dolgozott

Forrás: turizmus.com

 2016. június 15. 16:50

Szálloda lett abból a patinás svéd áruházból, amelynek leghíresebb alkalmazottja Greta Garbo volt. A világ egyik legelső filmikonját karrierje előtt, 1920-ban vették fel eladónak a PUB áruházhoz, a mely 1882-ben nyílt meg.

Ezt a szép, több emeletes üzletet építtette át szecessziós stílusban a Scandic szállodalánc, amelynek hét országban 230 szállodája van. A Haymarket név a svéd Hötorget (nagycsarnok) angol megfelelője. Ezen a központi téren már a 1600-as években működött piac.

 

A szecessziós berendezéssel vissza szerették volna hozni az 1920-as évek hangulatát, amikor Greta Garbo itt dolgozott. Élénk színeket alkalmaztak, a mély bordót lilával, türkizzel és arannyal párosították. A standard kétágyas szobáktól a luxuslakosztályokig válogathat az ide érkező. Közös, visszatérő motívum a fürdőszoba csempébe beillesztett rózsaszín flamingó és a rózsaszín-arany tusolófej.

 

Azt is számon tartják, hogy járt itt Lenin is, aki itt vett egy öltönyt 1917 áprilisában stockholmi látogatásakor. Az áruházzal szemben található a legendás Konserthuset, ahol a svéd király minden évben átadja a Nobel díjakat – olvasható az Expressen svéd napilap Allt om resor turisztikai mellékletében.