Szállodabefektetési trendek Kelet-Közép-Európában

Forrás: turizmus.com

 2023. május 04. 16:27

A befektetők óvatosak, a közeljövőben várhatóan a meglévő, egyéb funkciójú épületek átalakítása veszi át a vezető szerepet a szállodaberuházások piacán az új építések helyett – ezt vetítették előre a szakemberek a HOTCO-n, Kelet-Közép-Európa vezető szállodabefektetési konferenciáján.

A szakemberek a szállodai projektek finanszírozásának és fenntarthatóságának sürgető kérdéseit vitatták meg az – öt budapesti alkalom után – idén Bécsben megrendezett konferencián.

Az előadók szerint a nemzetközi szállodaüzemeltetők új helyszíneket keresnek, míg a fejlesztők, befektetők és bankok a magas építési költségek és a korlátozottan rendelkezésre álló finanszírozás miatt továbbra is óvatosak az új építési projektekkel. Ennek következtében, a közeljövőben várhatóan a meglévő, egyéb funkciójú, akár történelmi épületek átalakítása veszi át a vezető szerepet a szállodaberuházások piacán.

Az ESG (környezetvédelmi, társadalmi és irányítási szempontok) és a fenntarthatóság fontosságának kihangsúlyozása is nagy szerepet kapott a konferencián elhangzott panelbeszélgetéseken. Az előadók egyetértettek abban, hogy  a szállodai projektek fenntarthatóságának növelése rendkívül fontos, mivel ezen elvek követése akár az üzemeltetési költségek csökkentésében is segíthet, valamint az ESG-kritériumoknak megfelelő ingatlanok finanszírozhatóbbak és befektetők által keresettebbek lesznek a közeljövőben.

Közel 300-an vettek részt Közép-Kelet-Európa vezető szállodabefektetési konferenciáján

Fotó: HOTCO

A gazdasági nehézségek és a geopolitikai kihívások ellenére a szállodaipar figyelemre méltó ellenállóképességről tett tanúbizonyságot a régióban, és még mindig kínál kiaknázatlan lehetőségeket. A panelbeszélgetések résztvevői és a hallgatóság egyetértettek abban, hogy a szállodai befektetések kiváló fedezetet jelentenek az inflációs kockázatokkal szemben, ezáltal kitűnő alternatívát kínálva a tradicionális lakóingatlan- és irodabefektetők számára.

Összességében visszafogottan optimista jövőképpel zárult a március végén megrendezett 2023-as HOTCO, amelynek közel 300 résztvevője között jelen voltak a régió meghatározó befektetői, fejlesztői, szálloda üzemeltetői, valamint pénzintézetei.