Szállodaboom bontakozik ki régiónkban

Forrás: turizmus.com

 2017. január 31. 18:06

Régiós helyzetelemzések, befektetőre váró projektek és új szállodafejlesztési bejelentések várták a Budapesten megrendezett HOTCO konferencia résztvevőit, akik egyetértettek abban, hogy a hotelberuházások újabb hulláma érkezik régiónkba.

A rendezvényre 35 országból 70 előadó és 300 fős közönség érkezett a Kempinski Hotel Corvinus Budapestbe január 30–31-én.

A Horwath HTL által először szervezett, a közép-kelet-európai szállodaipar szereplőihez szóló rendezvény fő célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország és a régió turisztikai lehetőségeire. Ahogy nyitóbeszédében Bienerth Gusztáv kormánybiztos is rámutatott: Magyarország több mint Budapest, és a jelenlegi fejlesztési tervekben szereplő négy térség – a fővároson kívül a Balaton, a Fertő-tó és Sopron, valamint Tokaj – számos izgalmas lehetőséget rejtenek a befektetők számára, főként a felső kategóriás szállodák terén.

Szavait alátámasztotta Rózsa Iván, a Budapest 2024 olimpiai pályázat kommunikációs igazgatója, aki szerint is szükség van extra kapacitásokra a fővárosban, ám azokat nem (csak) az esetleges ötkarikás játékokra kell fejleszteni.

Kerekasztal-beszélgetés a HOTCO-n

Fotó: turizmus.com

A Tophotelprojects adatai szerint egyébként régiónkban jelenleg 90 szálloda van az építési fázisban, 105 pedig a tervezőasztalon, további 28 a tervezés előkészítő fázisában. A legtöbb projekt (66 szálloda) Ausztriában található, Lengyelországban 37, Magyarországon 25 hotelről vannak adatok, ám a városok versenyét 10 épülő szállodával Budapest vezeti. Ami pedig a brandeket illeti, a Hampton 10, az InterContinental 7, a Park Inn, a Radisson és a Hilton Garden 6-6 új szálloda üzemeltetésében érdekelt.

A konferencia résztvevői néhány új szállodaprojektről is hallhattak: a Novum Group Bécsben fog 210 szobás Holiday Innt fejleszteni, a Deutsche Hospitality pedig a Keleti pályaudvar mellett nyit két év múlva szállodát, de további láncok is érdeklődnek budapesti helyszínek iránt.

Emellett hasznos panelbeszélgetések hangzottak el a különböző üzleti modellekről, a befektetési taktikákról, a brandek közti határvonal elmosódásáról, a szállodák válaszáról a közösségi gazdaság kihívásaira, valamint a kiberbűnözés terjedéséről és megelőzésének módjairól.

 

A keleti kapcsolat

A második napon Khalaf Al Habtoor, az Al Habtoor Group elnöke saját inspirációival győzte meg a hallgatóságot a magyarországi befektetésekben rejlő potenciálról. Az Egyesült Arab Emírségekből származó üzletember először a kilencvenes években járt először Budapesten, és – mint mondta – azonnal beleszeretett a városba, az emberekbe. Először az Adria Palotát (Le Meridien, majd Ritz-Carlton Budapest) vásárolta meg 2012-ben, majd az InterContinental Budapestet, de hazai portfóliójához tartozik a Dorottya-udvar és a Rumbach Center is. Legnagyobb beruházása azonban Dubajban az Al Habtoor City, a világ legnagyobb lakó-szállodakomplexuma, egy "város a városban".

Ritz-Carlton Budapest

Fotó: ritzcarlton.com

Khalaf Al Habtoor szerint Magyarország kiváló befektetés lehet másoknak is, hiszen nem csupán vibráló, gyönyörű ország, hanem a gazdasági válságból megerősödve kikerült, hatalmas potenciállal rendelkező helyszín, ahol a kormány is segíti a külföldi beruházásokat. Mindemellett békés, biztonságos és politikailag stabil desztináció, ahol a turizmus évente kétszámjegyű növekedést produkál. A tavaly Magyar Érdemrend tisztikereszttel is kitüntetett milliárdos barátai és üzleti partnerei körében is népszerűsíti Magyarországot, mi több, az Emirates budapesti járatnyitásában is komoly szerepet játszott.

Szerinte a még hatékonyabb turisztikai sikerek érdekében a kormányzati és a piaci szereplők összefogására lenne szükség, hogy komoly költésű rétegeket vonzzanak hazánkba, és úgy véli, az olimpia rendezéséből Budapest hosszú távon is profitálni tudna.