Szállodaboom Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. november 08. 19:17

Annak ellenére, hogy munkaerőgondokkal küszködik a romániai szállodaipar, az ágazat jövedelmezősége 2016-hoz viszonyítva tavaly megduplázódott, nem véletlen tehát, hogy a helyi beruházók és a külföldi láncok sorban jelentik be hotelépítési terveiket.

Az IBC Focus tanácsadó cég folyamatosan figyeli egy speciális számítógépes programmal (VICTA) a szállodaépítési tendenciákat Románia összes megyéjében. A fél évvel ezelőtti összegzésükből kiderül, hogy jelenleg közel 1500 hotelépítési projekt zajlik valamilyen szinten – a tervezéstől, az engedélybeszerzéseken át a kivitelezésig –, s ez tartalmazza a kis falusi panzióktól a több száz szobás luxusszállodákig történő fejlesztéseket. A tervezett beruházási összeg eléri a hárommilliárd eurót.

Az ingatlanépítési szektorban piacvezetőnek számító Niro Inverstment Group nem titkolja, hogy az elkövetkező években markáns szereplője akar lenni a szálloda- és vendéglátóiparnak. A cég már megkezdte a Bukarest belvárosában lévő, és a román főváros egyik legrégebbi műemléképületének a Grand Hotel du Boulevardnak a teljes rekonstrukcióját.

A Corinthia-lánc tagja lesz a felújítás után Bukarest egyik legpatinásabb szállodája, a Grand Hotel du Boulevard

Fotó: Corinthia Hotels

Az 1867-ben átadott ingatlanban a Corinthia-lánc luxusszállodája lesz, várhatóan 2020 második felében nyitják meg.

Szintén a Nirohoz fűződik a Swissôtel lánc első romániai hoteljének megépítése, a 27 szintes szálloda kivitelezése zöldmezős beruházásként 2018-ban kezdődött.

A legpezsgőbb  a szállodapiac piac Bukarestben, a közeljövőben nem kevesebb mint 14 nemzetközi lánc veti meg itt a lábát, vagy erősíti pozícióit.

A román fővárosban két szállodát birtokló Marriott International az elkövetkező két évben három új hotelt épít partnerségben: lesz egy Apex Alliance, egy Courtyard by Marriott és egy Moxy, a Hilton Worldwide pedig 2020-ban nyitja meg Hilton Garden Inn Bucharest Airport Hoteljét.

A Marriott lifestyle márkája, a Moxy 2020 őszétől lesz elérhető Bukarestben

Fotó: marriott.com

A Marritott egyébként Kolozsváron is felhúz egy Courtyard szállodát.

Ugyanakkor megjegyzendő, a még kiváró, fontolgató piac számára pozitív jelzésként villant, hogy a Revetas és Cerberus befektetési alapok 2017 végén 170 millió euróért megvásárolták a Radisson Blu szállodakomplexumot, tavaly pedig további 42 milliót áldoztak fejlesztésre. Ez volt a romániai szállodaipar legjelentősebb tranzakciója a rendszerváltás óta.

A termene.ro elemzése szerint 2018-ban a szállodaipar összbevétele elérte az 1,2 milliárd eurót, ami 10%-kal múlta felül a 2017-est, és 18%-kal a 2016-os adatokat. A cégek átlagos árbevétel-arányos nyeresége 2018-ban meghaladta a 15%-ot, szemben a 2016-os 6,3%-kal.

Szállodaépítés terén a legaktívabb a tengerparti Constanţa megye (42 projekt), mögötte Brassó (23), Temes (22), Bihar (15) Kolozs (9), Szeben (8), Suceava (7) sorakozik.

A nyári főszezonban rendkívül zsúfolt tengerparti megye vezető pozíciója érthető, egyébként piaci hírek szerint egy szaúdi befektetési alap a közeljövőben itt 7-8 szállodát vásárol meg.

Brassót elsősorban a téli sportok szerelmesei húzzák – itt is jellemző a zsúfoltság –, a francia Auchan szállodaágazata 15 millió eurót szán itt egy 133 szobás, négycsillagos hotel felhúzására, amely 2021-re készül el.

Nagyszebenben – amelyről itt írtuk meg személyes tapasztalatainkat – pedig nincs elegendő szálláshely. A Karpaten Turism most öt millió eurót szán Nagyszebenben egy 96 szobás, négycsillagos szálloda építésére, valamint egy 1826-os műemléképület butikszállóvá alakítására a belvárosban.

Iaşi-ban a négycsillagos Unirea hotelt birtokló Lucian Grecu vállalkozó tervez egy háromcsillagos szállodát, amelyre 3-4 millió eurót szán.

2021-ben – Újvidék mellett – Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, ami meglódította a hotelépítési kedvet a Bánság fővárosában. Az Orbis Hotel Group most decemberben tervezi megnyitni itt első romániai Mercure szállodáját, és már aláírták a szerződést egy 200 szobás Ibis hotelre is.

Természetesen a többi megyében, megyeszékhelyen, kis vidéki településeken is épülnek új szállodák, elsősorban ott, ahol meglódult a turizmus, például Fehér, Hunyad, Beszterce-Naszód, Máramaros megyékben, a Duna-deltában vagy Bukovinában.

Az Artmark Historical Estate ingatlanforgalmazó cég pedig, amelyik műemléképületek értékesítésére szakosodott, kimondottan turisztikai célú hasznosításra kínál számos épületet Aradtól Moldváig. A műemlék épületekkel az egyetlen gond, hogy rendkívül hosszadalmas és bürokratikus a felújítási-átalakítási engedélyeztetés.

A statisztikai hivatal (INS) adatai szerint Romániában 1625 szálláshely várja a vendégeket, ezekből 38 ötcsillagos. A négycsillagosok aránya 23,3%, a háromcsillagosoké 53,5%, a kétcsillagosoké 18,6%.

Nagy Zsolt, a Niro Investment Group igazgatótanácsának vezetője egy interjúban megjegyezte, a luxus, vagy a luxus-biznisz kategóriában rém nehéz egyedül működni, itt elengedhetetlen a társulás a külföldi láncokhoz. „Mi úgy véljük, a jelenlegi romániai piacnak szüksége van új, nemzetközi hálózatokhoz kapcsolódó márkákra" – hangsúlyozta.