Szállodafejlesztések a régióban és Magyarországon

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2019. március 21. 13:57

Erősödik a befektetői bizalom a közép-kelet-európai szállodai beruházások iránt, bár a szűkös építőipari kapacitások miatt számos projekt átadása csúszik.

A budapesti HOTCO szállodabefektetési konferencián elhangzott néhány érdekes adat a régióban található 23 ország gazdaságáról, demográfiájáról. Közép-Kelet-Európa és a kaukázusi régió majd kétszer akkora területű, mint Nyugat-Európa, lakossága azonban csupán annak háromnegyede. A hotelekkel kapcsolatos gazdasági tranzakciók száma pedig a nyugat-európainak alig egytizede. 2024-ig becslések szerint a közép-kelet-európai és kaukázusi térségnek a gazdasági növekedése éves szinten 3-4% körül várható, vagyis meghaladja a nyugat-európait. Emiatt a befektetői érdeklődés nő a régió iránt.

Luxus és első osztályú beruházások a régióban

A Tophotelprojects szállodaszektorral foglalkozó adatgyűjtő- és elemző cég információi alapján összesen 242 szállodafejlesztési projekt zajlik jelenleg a régióban, és a közeljövőben 50.000 szoba megvalósításával lehet számolni. A projektek számát tekintve a listavezető országok: Ausztria, Lengyelország és Horvátország. Magyarország az ötödik helyet foglalja el közel 2.000 szoba létrehozásával, tíz szállodafejlesztés keretein belül. A futó projektek (242) több mint egyharmadában a szállodák megnyitásának éve: 2019. Ez hozzávetőleg 13.700 új hotelszobát jelent 88 szállodában a régiónkban.

A megnyitás előtt álló Párisi Udvar

Fotó: turizmus.com

Budapest és Magyarország a turisták körében népszerűbb, mint valaha. Budapest februárban nyerte el az Európa legjobb úti célja díjat a European Best Destinations megmérettetésén. Óriási az érdeklődés Budapest iránt, nemcsak a turisták, hanem az üzleti utazók körében is. Az ágazatban tehát további fejlesztésekre van szükség az infrastruktúra, az éttermek, a turisztikai attrakciók és a szálláshelyek területén egyaránt.

Fejlesztések vidéken

Vidéken a szállodai befektetésekbe a magántőke nehezebben mozdul meg, hiszen kisebb a kereslet, ezért az állam igyekszik tőkét biztosítani a fejlesztésekhez. A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program keretében 2030-ig mintegy 300 milliárd forintértékű beruházás valósulhat meg Magyarországon. A program célja, hogy erősítsék a régiók kínálatát 30.000 szoba felújításával a szállodákban, illetve panziókban. A vendégek és vendégéjszakák számának növelése mellett cél a szektorban 5.000 új munkahely megteremtése, valamint a térségi kínálat erősítése. A Kisfaludy program keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott idén év elejéig pozitív támogatói döntést, és 624 támogatói okiratot már ki is bocsátott. A nyertes szálloda- és panziófejlesztési projektek listája weboldalunkon elérhető.

Néhány frekventált üdülőhelyen vagy nagyobb városban – ahol komoly termelő-beruházások történtek például az autógyárak megjelenésekor – beléphet a magántőke is a szállodafejlesztésbe, hiszen ezekben a térségekben komoly vendégforgalomra számíthatnak.

 

Egyedi hangulat, különleges élmény

Általános tendencia, hogy a szállodaipari befektetők a jó elhelyezkedésű, belvárosi helyszíneket keresik. Mivel az V., VI. kerületben és a Duna mentén kevés az üres telek, ezért vagy lebontják a régi bérházakat, vagy felújítják azokat. Ezeknek a régi épületeknek történelmi múltja, egyedi hangulata van. Az átalakítás után sem egy kaptafára készülnek, ezért igazán különleges, meglepő élményt nyújtanak a turistának. Az utazók egyediségre, újszerűségre, izgalmas megoldásokra vágynak, ez ma a világtrend, ehhez igazodik az említett hazai trend is.

Szállodanyitások 2019-ben

Tavaly Magyarországon összesen tíz új szálloda nyílt meg, hatszázötven szobával. Ebből hat Budapesten, kettő a nyugat-magyarországi, kettő pedig a kelet-magyarországi régióban. Az idei számok ezt jelentősen meghaladják. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatgyűjtése alapján 2019-ben a tervek szerint negyvenöt szálloda nyitja meg kapuit, hozzávetőleg 3 500 szobával. A hotelek fele a fővárosban épül. A vidéki szállodák minimum 900, míg a budapestiek várhatóan 2500 szobával gyarapodnak. A vidéki hotelek között hét négycsillagos lesz, a többi szálloda nem jelezte előzetesen a besorolását.

 

Budapesten óriási várakozás övezi az ötcsillagos szállodák átadását. A Ferenciek terén kettő is megnyílik idén. A Matild Hotel – Luxury Collection 133 szobával, illetve a Párisi Udvar 110 szobával. Ezen kívül két másik ötcsillagos hotel is az igényes utazók szolgálatába áll a fővárosban: a Tüköry Hotel 150 szobával, illetve a 83 szobás Mystery Hotel, amely márciustól várja vendégeit.

A piacon jelentős várakozás előzi meg a Vásárcsarnok mellett tavasszal nyíló Meininger Hotelt, amely egyedi szolgáltatásaival és szobáival több célközönséget is megszólít a diákoktól a családokon át az üzleti utazókig. A hazai építőipar szűkös kapacitásait jellemzi, hogy ez a szálloda az eredeti tervek szerint 2018 nyarán már fogadott volna vendégeket, így átadása legalább háromnegyedévet csúszik. Hasonló késedelmekre a közlejövőben is lehet számítani. A Hard Rock Hotel a Nagymező utcában nyílik meg remélhetőleg idén. Ebben a kategóriában további 8 szálloda tárja ki kapuit 2019-ben, összesen hozzávetőleg 1.000 szobával.

Az egyelőre be nem sorolt, illetve háromcsillagos szállodák közül tíz nyitására számíthatunk 2019-ben. Ők további közel 1.000 szobával lépnek a piacra.

Cikkünk eredetileg a Turizmus.com 2019. márciusi számában jelent meg.