Szállodai trendriport: taroltak a négycsillagosok

Forrás: turizmus.com

 2019. április 15. 15:11

Megjelent a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legfrissebb trendriportja az év első két hónapjának szállodai teljesítményéről.

Szállodáink árbevétele január után februárban is kedvezően alakult. Ebben a hónapban bruttó forgalmuk országos szinten 6,7%-kal, Budapesten 4%-kal, a fővároson kívüli szállodákban 9%-kal, a balatoni régióban 19,4%-kal nőtt a múlt évhez képest - tájékoztatott az MSZÉSZ.

Február végéig a belföldi vendégéjszakák száma 0,7%-kal mérséklődött, a külföldieké 0,8%-kal nagyobb volt a tavalyinál. A kevesebb belföldi vendégéjszaka ellenére az első két hónapban a Szép kártya forgalom 11,8%-kal nagyobb volt a bázisnál.

Legfontosabb beutazó piacainkról növekedés mutatkozott Csehországból (+11%), Franciaországból (+9,3%), az Egyesült Királyságból (+8,6%), az USA-ból (+6,5%), Romániából (+7,1%) és Izraelből (+4,8%). Visszaesés történt Németországból (-7,2%), Ausztriából (-5%), Oroszországból (-8,6%), és Olaszországból (-12,3%).

A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 81,7%-a Európából, 12,9%-a Ázsiából, 4,4%-a Amerikából, 1%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett. Az európai országokból 1%, az Európai Unióból 0,1% volt a vendégéjszakák számának csökkenése. Ezzel szemben Ázsiából 12,3% volt a növekedés. Ez főleg az 50,3%-os dél-koreai, a 12,4%-os kínai és a 30,5%-os indiai bővülésnek köszönhető.

A szállodai kategóriák között az egy kiadható szobára jutó szállásdíjbevételben, vagyis RevPAR-ban országos szinten a 4*-os hotelek teljesítettek a legjobban +13% növekedéssel.

Február végéig a Közép-kelet-európai régióban vizsgált 5 főváros – Bécs, Budapest, Prága, Pozsony, Varsó – között Budapest a REVPAR mutató tekintetében 39,7 euróval a 4. helyet érte el Bécs, Varsó és Prága mögött, Pozsony előtt.

Február végéig a szállodai vendégéjszakák száma az Észak-alföldi, a Budapest – Közép-dunavidéki, a Balatoni, a Közép-dunántúli és a Tisza-tavi régióban nőtt. A Dél-dunántúli, a Nyugat-dunántúli, az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régiókban csökkent.

A teljes Trendriport ezen a linken érhető el.