Szállodai vendéglátás „albérletben”

Forrás: turizmus.com

 2015. november 18. 19:09

A szállodai vendéglátás kiszervezésének tapasztalatait és előnyeit külön témában, előadás és kerekasztal-beszélgetés keretében dolgozták fel az MSZÉSZ közgyűlésének szemináriumi napján Tapolcán.

Nagy Gábor, az Eventrend Holding Kft. tulajdonosa hangsúlyozta: a „megoldjuk vagy kiszervezzük” kérdésére minden üzemeltetőnek a saját válaszát kell megtalálnia. Az viszont biztos, hogy a jó partnerek szinergikus előnyökhöz juttathatják egymást, hiszen a szálloda a saját tevékenységére fókuszálhat, és közben a vendéglátás is jobban működik. „Ami nem kulcskompetenciánk, azt a többleteredményért odaadjuk annak a kezébe, akinek ez az erőssége” – fogalmazta meg a jó kiszervezés lényegét a szakember.

Az outsoursingot a megváltozott környezet is indokolja, hiszen a megerősödő éttermi kínálat miatt erősebb versenyhelyzetben kell helytállniuk a szállodáknak. A további érvek között szerepelhet a specialista szakmai és menedzsment tudásának és tapasztalatának megszerzése, valamint az a marketingkommunikációs többlet is, amit az érdekelt és motivált partner nyújt. Nem utolsó szempont a munkaügyi nehézségek, a pénzügyi kockázat és a kiadások csökkenése sem. Az előnyök mellett az üzemeltetés átvétele során felmerülő problémákról is szó esett, hiszen a szállodai szobához kapcsolt rendezvényértékesítés, a reggeli minősége, az eltérő minőségtudat számos probléma forrása lehet.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő szállodák és F&B üzemeltető partnereik hangsúlyozták: a felek közötti szerződésben az összes kritikus pontot rögzíteni kell, a legapróbb részletekig szabályozva az együttműködést, belefoglalva azt is, kire tartoznak a beruházások, mi az engedélyezés folyamata, és hogyan történik az elszámolás. Ugyanakkor az is igaz, hogy a mindenre kiterjedő szerződéssel is csak a működési problémák 60-70 százalékát lehet kiküszöbölni, a többi az együttműködésen, az emberi tényezőkön múlik.