Szállodamentés közösségi finanszírozással?

Forrás: turizmus.com

 2021. január 26. 12:09

A likviditási nehézségekkel küzdő szállodáknak nyújtana segítséget egy osztrák startup új finanszírozási modellje.

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) friss, a tagság körében végzett felmérése szerint a jelenlegi keresleti és támogatási feltételek mellett a szállodák mintegy 37,5 százaléka tudna még fél évnél hosszabb ideig kivárni – adta hírül aktuális helyzetjelentésében a GD Consulting.

A szállodák 28,2 százaléka úgy válaszolt, hogy maximum 3 hónapra elegendő tartaléka van. A felmérésből kiderül az is, hogy míg a koronavírus-válság előtti évben átlagosan 5,2 millió euró bevételt realizáltak az ÖHV tagszállodái, addig az elmúlt évben ez az összeg 2,5 millió euróra csökkent. (Az ÖHV tagsága a 4- és 5 csillagos, minőségi szolgáltatást nyújtó szálláshelyekből tevődik össze, az idézett kutatás e szegmensre nézve tekinthető reprezentatívnak.) A felmérés további részletei itt találhatók.

Közben a nehéz pénzügyi és gazdasági helyzetben lévő szállodák számára segítséget nyújtó, új típusú finanszírozási megoldással állt elő egy Conda nevű osztrák startup vállalkozás, amelynek programját az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) és az Erste Bank egyaránt támogatja. A közösségi finanszírozáson alapuló modell lényege, hogy a likviditási nehézséggel küzdő szállodák a Conda online platformján keresztül potenciális kisbefektetőktől jutnak friss forráshoz, tőkeinjekcióhoz. Az elképzelés szerint a szállodák olyan forráshoz jutnak, amelyet hosszabb futamidő után kell csak törleszteniük a közösségi finanszírozásban részt vevő kisbefektetők felé. Ráadásul a bevont frisspénz után a szállodáknak természetben, a ház szolgáltatásaira beváltható utalvány formájában szükséges csak kamatot fizetni. A szállodák így likviditásukat javító friss eszközhöz, majd a törlesztési időszakban új vendégkörhöz, az általuk generált pótlólagos forgalomból pedig további plusz bevételhez is juthatnak.

A Conda modellje szerint a kamatot természetben fizetik ki a szállodák

Fotó: 123rf

A kisbefektetők már 100 eurós tételtől jelentkezhetnek a Conda weboldalán keresztül finanszírozóként, befektetőként. A finanszírozással egyrészt hasznos szállodai fejlesztésekhez járulnak hozzá, patrióta módon segítve ezzel a gazdaság újraindulását, másrészt kikapcsolódás, pihenés formájában is élvezhetik majd befektetéseik gyümölcsét. A szállodák az online platformon keresztül törzsvendégeiket is bevonhatják a közösségi finanszírozásba, újabb szoros kötődést alakítva ki ezáltal velük. Továbbá a  Conda portfóliójában található, a már regisztrált, közel 17 ezer potenciális befektető köréből új vendégkört is megszólíthatnak, illetve toborozhatnak maguknak az osztrák szállodák.