Szállodás tanácskozás Dél-Alföldön

Forrás: turizmus.com

 2018. február 28. 17:27

A cserkeszőlői Aqua-Lux Wellness Hotel adott helyet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége dél-alföldi régióülésének február 28-án.

A tanácskozáson a hóakadályok ellenére is szép számban vettek részt a szakmabeliek, 8 szálloda és 17 kiállító volt jelen, hallgatta végig az előadásokat és folytatott informális beszélgetéseket. A régióülésen mutatkozott be először a új funkciójában Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont üzemeltetési igazgatója, aki február elejétől vette át az MSZÉSZ dél-alföldi régiójának vezetését.

Mint elhangzott a 2017-es számok értékelésekor, az országos szobakapacitás 6,4 százaléka esik a régióra. A kihasználtság 48,3 százalék volt, és ezzel az országos átlag alatt maradt, ugyanakkor a négycsillagos kategóriában 63,1 százalék volt, ami 8,3 százalékos bővülést jelent.

A dél-alföldi régióülésen is szép számban jelen voltak a szövetség társult tagjai

Fotó: Jelinek András

Bár átlagár és a RevPar tekintetében is az országos adatok alatt maradt a régió, de a tendencia növekvő. A vendégéjszaka-szám a nagyvárosokban jelentősen bővült, Kecskeméten 14,1 százalékponttal, Gyulán 5,8 százalék ponttal, Szegeden 2,9 százalék ponttal. Gyulán a kihasználtság 58 százalék volt, Kecskeméten 55 százalék, Szegeden 53 százalék.

A szállodások egyenként is pozitív üzletmenetről és kifejezetten jó 2017-es évről számoltak be, az év első két hónapja lendületesen indult, így összességében bizakodóak az évet tekintve. Ugyanakkor hiányolják, hogy nincs még kiemelt térség a régióban, ami a hotelekre kihat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének dél-alföldi régióülése

Fotó: Jelinek András

A hotelek beszámolói után a társult tagok bemutatkozása következett, majd néhány izgalmas előadás. Dr. Antalóczy Györgyné Adó mentőöveket mutatott be, Dr. Salamon András szakjogász pedig az utazási szolgáltatásokról szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet szállodák üzleti tevékenységre gyakorolt hatását, az igényérvényesítés tudnivalóit az Artisjus és az MPLC jogdíj követeléseivel szemben, illetve az uniós adatvédelmi rendelet szállodai vonatkozásait részletezte.