Szállodások a csomag irányelvről

Forrás: turizmus.com

 2017. május 16. 14:57

Az új utazási csomag irányelv (Package Travel Directive) nemzeti szabályozásokba történő kötelező átültetésének nehézségeivel a szállodák szempontjából a HOTREC legutóbbi tallini közgyűlésén is foglalkoztak – adja hírül Niklai Ákos, a HOTREC alelnöke.

Mint ismeretes, a nemzeti szabályozást minden országnak 2017-ben meg kell valósítani. Ezzel kapcsolatosan több nemzeti szövetség (osztrák, német, belga) megosztotta a megvalósítás során szerzett tapasztalatait.

Nyilvánvaló, hogy az 1990-ből származó direktíva elavult és ma már a világméretű digitalizációnak köszönhető jelentős változásokat is figyelembe kell venni.

A szállodák világa komplex: a szobarendelést követően később még más szolgáltatásokat is rendelnek a vendégek, sokszor nem előre, hanem csak a tartózkodás végén fizetik ki a végszámlát, a szálloda pedig többször más, helyi szállodán kívüli szolgáltatásokat is ajánl, esetleg értékesít.

Az úgynevezett lényeges szállodai szolgáltatások is részei lehetnek a csomagnak

 

A HOTREC lobbizása eredményeképpen néhány a szállodában kapható szolgáltatás (transzfer, tornaterem, spa belépő, stb.) része a szállásadásnak is, így nem része az úgynevezett csomagnak. A vendég által előre megrendelt extra (turisztikai) szolgáltatások, vagy házon belüli étkezések, vagy gyógyturisztikai szolgáltatások nem részei a csomagnak, ha annak összértéke nem haladja meg a 25% részarányt. A foglalást követő pótlólagosan megrendelt (turisztikai) szolgáltatás már nem része a csomagnak.

Az úgynevezett lényeges szállodai szolgáltatások (pld. fél- vagy teljes panzió, vagy csomagban eladott gyógyturisztikai szolgáltatások is) részei lehetnek a csomagnak, hasonlóan a szobafoglalást követő 24 órán belül online megrendelt turisztikai szolgáltatások. Az utóbbinál, ha a vendég a szolgáltatást előre kifizette, nem teljesülés esetében a szállodának visszafizetési kötelezettsége lesz.

Az ördög a részletekben rejlik, ezért is fontos, hogy nemzeti szövetségek a rendeletalkotókkal együttműködjenek a rendelet fogalmazásakor, hiszen fontos annak egyértelműsége.