Szállodát is terveznének a déli Klotild-palotában

Forrás: hvg.hu/mti

 2014. augusztus 19. 15:20

2,15 milliárd forintért egy török befektető vette meg a Ferenciek terén a déli Klotild-palotát az önkormányzatból. Állítólag ebben az épületben is szálloda lesz.

Rendkívüli ülésen döntött pénteken az V. kerületi önkormányzat a Matild néven is emlegetett déli Klotild-palota eladásáról – írja a Város Szíve blog. A műemlék 2,15 milliárd forintért egy török befektetőé lett, aki valószínűleg szállodát fog nyitni az épületben. A vevő egy török családi vállalkozás 2014. júniusában létrehozott projektcége.

A déli Klotildot már korábban is eladta a belvárosi önkormányzat: 2010-ben a Párisi Udvarral és a Szent István tér 15-tel egy csomagban az azóta bedőlt SCD Group egyik cégének. A négy évvel ezelőtti üzlet azonban nem jött létre, mivel a vevő végül nem fizette ki a vételárat.

A mostani eladással kapcsolatban Belváros-Lipótváros önkormányzata a hvg.hu-val közölte, nemzetközi, nyílt többfordulós pályázatot írtak ki a 2009 óta üres Klotild- palota önkormányzati tulajdonban lévő részére. Ez a harmadik pályázat, amely végre érvényes és eredményes, a pályázati útmutatót pedig négyen vásárolták meg.

Mint közlték, a Klotild-palota értékesítésére azért volt szükség, mert az épület sürgős renoválásra szorul, a műemléki felújítás becsült költsége pedig meghaladja a kétmilliárd forintot, ezért tőkeerős befektetőre volt szükség. Mint írták, a határidőn belül egy cég, az Özyer Grouphoz tartozó Melis Investment Kft. nyújtott be ajánlatot, mely 2 150 000 000 forint vételárról szólt.

Az Özyer Group 1948-as alapítása óta családi kézben lévő vállalatcsoport, amelynek már 7 szálloda van a tulajdonában. A cégcsoport eredetileg textilekkel foglalkozott, de mára kiegészült ékszer kereskedelmi, ingatlanfejlesztési, média, valamint energetikai üzletágakkal is.

"A vállalatcsoport ajánlata megfelelt minden tartalmi és formai követelménynek. A szerződésben a vevőnek a vételár megfizetése mellett vállalnia kell öt éven belül a teljes felújítást. Az eladásról a képviselő testület egyhangúan döntött, a jelen lévő ellenzéki képviselők is támogatták a szerződés megkötését" - közölte az V. kerületi önkormányzat.

A Váci utca 34-36. szám alatti déli Klotild-palotát 1899-ben építtette Klotild főhercegnő, északi ikerpárjával a Ferenciek tere és a Belváros képét meghatározó épület. Az északi Klotild-palotában 2012-ben nyílt meg a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace elnevezésű luxusszálloda, amelyben jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakított ki 102 szobát.