Számlás értékesítés a pénztárgépben

 2014. április 14. 15:51

A NAV közleménye szerint nem kifogásolható az a gyakorlat, mely szerint az adóalanyok egy része a számlával bizonylatolt értékesítés teljesített ellenértékét is szerepelteti a pénztárgépben.

A szabályok szerint egy ügyletről egyféle bizonylatot - számlát vagy annak adása alóli mentesülés esetén nyugtát – kell kibocsátani.  Amennyiben az adóalany nyugta kibocsátására kötelezett,  e kötelezettségét a 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet 1. mellékletében meghatározott feltételek teljesülése esetén pénztárgéppel kell teljesítenie.

A NAV múlt héten kiadott közleménye értelmében ugyanarról az ügyletről számla és nyugta egyidejű kibocsátása a jelenleg hatályos jogszabályi előírások alapján nem merül fel. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell.

Azonban nem kifogásolható az a gyakorlat, mely szerint az adóalanyok egy része a számlával (vagy egyszerűsített adattartalmú számlával) bizonylatolt értékesítés készpénzzel (vagy készpénz-helyettesítő, pénzhelyettesítő eszközzel) teljesített ellenértékét is szerepelteti a pénztárgépben, és amely számos esetben megkönnyítheti az adóalany adminisztrációs kötelezettségének teljesítését. Az adóhatóság egy esetleges ellenőrzés során kizárólag emiatt szankciót nem alkalmaz, tekintettel arra, hogy ez a gyakorlat adó-, ezáltal pedig költségvetési kockázatot nem hordoz magában.