Idegenben is győzhet a Szamos

Forrás: turizmus.com

 2014. december 03. 17:45

Bécsben magyar cukrászdát nyitni legalább akkora bátorság, mintha Budapesten akarná megmutatni egy osztrák vendéglős, milyen is a jó csirkepaprikás. A Szamosnak mégis sikerülhet.

A Landstrasser Hauptstrasse 72 szám alatt, meglepően jó helyen nyitották meg a Mathias Szamos Konfiserie-t. Térképen a belvárostól távolinak tűnik a helyszín (s valóban legalább 20 perces séta az Operától), azonban, az üzletekkel, kávéházakkal és éttermekkel teli utca, valamint a környék lakosságát meghatározó, tehetős középosztály ígéretes jövőt biztosíthat a vállalkozásnak.

 

December 2-án az Ausztriában tevékenykedő magyar egyesületeknek és szervezeteknek, valamint az osztrák vendéglátó és turisztikai szakembereknek mutatták be az üzletet, 3-án pedig magyar újságírók jelenlétében avatták fel a cukrászdát.

A bécsi egyébként a Szamos család 25. cukrászdája. A cégalapító Szamos Mátyás emlékére mostantól Mathias Szamos brand-név alatt tevékenykedik a vállalkozás Ausztriában.

Az elmúlt két hétben próbaüzemet tartottak, s az üzlet vonzáskörzetében élő, nagyszámú magyar visszajelzései szerint sikerre van ítélve a vállalkozás. Kelényi Ádám, a család tagja, társtulajdonos, gazdasági igazgató szerkesztőségünknek elmondta, hogy a helyiséget határozatlan időre bérlik – Ausztriában nagyon megnézik, hogy kinek adnak ki üzlethelyiséget, utána azonban nagyon erős jogokat kap a bérlő -, s a 160 négyzetméteres egység termelő részét további terjeszkedésük bázisának tekintik.

Fotó: APA

A december 3-i megnyitón Perényi János, Magyarország kinevezett bécsi nagykövete méltatta a Szamos családot, s az Esterházy tortát, amely szerinte a Szamosnál jobb, mint a Demmelnél. A nagykövet – aki alig néhány napja érkezett meg az osztrák fővárosba – szerkesztőségünk kérdésére megerősítette, hogy a Szamos cukrászda megnyitása az első esemény, amelyen hivatalos minőségében jelen kell lennie, s reméli, hogy a jövőben is sokszor lehet részese magyar turisztikai – gasztronómiai eseményeknek.

Niklai Ákos, az MSzÉSz elnöke a magyar cukrászat világhódításáról beszélt, utalva arra, hogy néhány nappal ezelőtt a Gerbeaud nyitotta meg új, távoli üzletét.

Kovács Balázs, az MT ZRt. bécsi képviseletének vezetője arra utalt, hogy a nemzeti marketing szervezet az újonnan nyílt cukrászdával stratégiai partnerségben népszerűsíti a hazai kávéházi kultúrát, s elsősorban Budapestet, mint turisztikai desztinációt. Elmondta, hogy a Szamos család vállalkozásai azt az üzenetet közvetítik, amire a magyar turizmus promóciójában is építkezni lehet: Magyarország magas minőségi termékekkel, kitűnő szolgáltatásokkal és megkülönböztetett vendégszeretettel várja a vendégeket, turistákat.

A Szamos bécsi cukrászdája az MT Zrt. ausztriai kihelyezett info-pontjaként is működik majd, ahol a vendégek a sütemények és kávék mellé adekvát turisztikai információkat is kapnak.

A Mathias Szamos Konfiserie legközelebb, december 10-én lesz a helyszíne hivatalos turisztikai eseménynek, amikor is ott tartják a Budapest Winter Invitation bécsi sajtótájékoztatóját.

A 3-i, bécsi eseményre a sajtót szervező Bak Judit, a Szamos pr menedzsere, a megnyitó után hamisítatlan osztrák ebédre és egy rövid karácsonyi programra is vendégül látta a magyar szakmai- és politikai újságírókat.

 

Balról jobbra: Stefan Haderer – osztrák társtulajdonos, Kelényi Ádám, társtulajdonos, gazdasági igazgató, Szamos Gabriella – alapító, Josef Bitzinger az Osztrák Gazdasági Kamara turizmusért és gasztronómiáért felelős elnöke, Kovács Balázs – MT Zrt/Bécs.

A december 3-i avatáson a szalagot átvágja (balról jobbra) Perényi János magyar nagykövet és Kelényi Ádám társatulajdonos. A háttérben Niklai Ákos az MSzÉSz elnöke

Csigó Gergely felvételei