Szándéknyilatkozat erősíti a Kárpát-medencei TDM-építkezést

 2014. június 30. 16:14

A Magyar TDM Szövetség kezdeményezésére a hajdúszoboszlói országos TDM konferencián is tanácskozó hazai és határontúli szakemberek öt országot felölelő nemzetközi találkozót tartottak 2014. június 29-én Ópusztaszeren, melynek keretében együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

A Kárpát-medencei turisztikai desztinációk hosszú távú együttműködésének alapjait megteremtő szándéknyilatkozatot minden jelenlévő aláírta:

Víg Tamás, a Magyar TDM Szövetség Kárpát-medencei koordinációért felelős elnökségi tagja, Horkay Nándor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója, Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Igazgatója, Pitó Enikő, a Hét Vezér Turisztikai Egyesület elnöke (Kistelek/Csongrád). Délvidékről Koza Róbert, a Magyarkanizsai TDM elnöke, a "Chef" Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Egyesület és a Fejlesztési Ügynökség VATEBET Zenta megbízott képviselője, Táljai Zoltán, a TDM Törökkanizsa megbízott tagja, Bata Csaba, a Észak-bácskai Homokháti Kistérség Településfejlesztési Egyesület Közgyűlésének elnöke. Felvidékről Duka Gábor, a Hídverő Társulás elnöke. Kárpátaljáról Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója, míg Erdélyből Dr. Horváth Alpár turisztikai tanácsadó, Molnár Judith, a Pogány-Havas Kistérségi Társulás igazgatóhelyettese, Moldován László, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke, Laczkó Alajos, a Szovátai Turisztikai Egyesület igazgatója, Gál Tünde, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke, Potyó Teréz, a Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület elnöke, és Dombora Lehel, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület irodavezetője.

 

A szándéknyilatkozat célja a Kárpát-medence turizmusában érdekelt országokkal való együttműködés fejlesztése, a hálózatosodás elősegítése.  A célok elérése érdekében az együttműködő felek a rendszeres szakmai kommunikáción túl törekednek a szervezett Kárpát-medencei turisztikai összefogás, tudástranszfer, közös tervezés, K+F+I, valamint a meglévő kapcsolatok továbbfejlesztésének megvalósítására.

 

A partnerséghez további, az ópusztaszeri találkozón részt venni nem tudó külföldi szervezet jelezte csatlakozási szándékát, így a délvidéki Vojnich Oszkár Polgári Egyesület és az erdélyi Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás is.

Az együttműködés kezdeményezője és szervezője a Magyar TDM Szövetség, a találkozó kiemelt támogatója pedig a Hét Vezér Turisztikai Egyesület és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark volt.