Szardíniai sör és prosecco özön – gasztroújdonságok Itáliából

Forrás: turizmus.com

 2016. november 11. 16:23

Bár a világ egyik legkedveltebb konyhája az olasz, élelmiszereik rangja és híre pedig kikezdhetetlen, a pi

A hazai vendéglátásban a megfelelő szinten kezelt olasz konyha népszerű alapanyagai és újdonságai mutatkoztak be az Olasz Kulturális Intézetben.

Már több mint egy évtizede forgalmazza az itáliai élelmiszereket a Balzano Group Magyarországon, de borokkal csak egy éve jelentek meg a hazai piacon. Olyan tájakról érkező, viszonylag kevéssé ismert márkákat is elhoztak a Bródy Sándor utcai palotába, amelyek nem nagyon kaphatók itthon a szupermarketekben, vagy csak nagyon eldugott kis olasz gasztro- és vinotékákban lehet rájuk bukkanni.
A prosecco-k széles választéka közül a Ricci Curbastro márkanévre hallgató több mint 100 éves, Milánótól 90 kilométerre található borászat keltett élénk érdeklődést. A Fondo Montebello Infinito Rose Brut prosecco-ja szintén nagyon kellemes, selymes, fényes, illatos nedű, amely Friuli-Venezia Giuliából érkezett. Nem kevésbé volt izgalmas a venetoi Millesimato Extra Dry sem.
Fehér- és vörösborokból természetesen még szélesebb volt a kínálat, de nagy meglepetésre sörrel is kirukkoltak a magyar piac iránt is érdeklődő olasz termelők: az Amina Sarda névre hallgató szardíniai sör a pilsenire emlékeztet.

Sajtok, - az elmaradhatatlan, kocsikeréknyi parmezán, a pisztáciás juhsajt – több évig érlelt sonkák és diónyi olajbogyók egészítették ki az italok kóstolóját. A karácsonyra való tekintettel panettonék, azaz gyümölcsökkel, mandulákkal, mazsolákkal gazdagított, likőrrel illatosított ünnepi kalácsok egész arzenálját vonultatták fel a kereskedők.
Az olasz szakemberek örültek a rekordszámú érdeklődőnek - Stefano Zenobio értékesítési menedzser különösen elégedett volt – és abban bíznak, hogy az itt kóstolgatókkal egyszer talán vásárlóként találkoznak majd. Ehhez az kellene, hogy a magyar kereskedők, meg a kisebb kézműves kulináris oázisok rendeljenek e ritkán kapható csemegékből.