Szarvasgomba-feldolgozót avattak Szolnokon

Forrás: turizmus.com

 2020. október 09. 09:55

Felavatták a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szarvasgomba-feldolgozó üzemét Szolnokon, ahol hazai alapanyagból állítanak elő közvetlenül felhasználható és konzervtermékeket.

Egy húsz évvel ezelőtt kezdődött folyamat fontos állomása érkezett el, amely mind a NEFAG Zrt. életében, mind a magyarországi szarvasgomba hasznosítás történetében meghatározó esemény - olvasható az avatásról szóló közleményben.

Az üzem fontos értékeket közvetít azáltal, hogy hazai termőterületekről magyar gyűjtők által fellelt alapanyag feldolgozására létesült egy olyan piacra, ahol csak a legkiválóbb minőséggel lehet érvényesülni.

A nyári szarvasgomba egyik kedvelt élőhelye a Jászság

Fotó: NEFAG

A folyamat kezdetét az a felfedezés jelentette, hogy a NEFAG Zrt. vagyonkezelésében lévő jászsági erdőkben terem a nyári szarvasgomba. Tekintettel arra, hogy föld alatt termő gombákról van szó, a termés mennyisége nem volt ismert és megbecsülhető sem.

A gyűjtési tevékenység megkezdése után egyre nagyobb területeken lehetett megtalálni a triflákat és évek alatt nőtt meg a fellelt mennyiség annyira, hogy a friss gombával való kereskedelmi tevékenység önálló szerepet kaphatott.

Ezzel a kereskedelmi tevékenységgel rajzolódtak ki a felhasználás célterületei is.

A prémium minőségű termőtestek minden esetben éttermi felhasználásra kerülnek és friss fűszerként használják fel. A termés nagyobb hányadát jelentő feldolgozási minőségű gombák pedig mindeddig különböző európai feldolgozóüzemekbe kerültek.

Innen merített inspirációt az erdőgazdaság arra, hogy egy magasabb feldolgozottsággal, jelentős hozzáadott értékkel is jelen lehet ezen a különleges piacon. A rendelkezésre álló alapanyag mennyisége alapján az üzemméretet manufaktúra jelleggel, és az élelmiszer biztonságot garantáló módon határozták meg.

Mivel a kivitelezés tervezett kezdésének időpontja az építőipari munkaerőhiány fokozódásának idejére esett, ezért egy építési beruházással két funkció betöltésére is alkalmas épületről készültek el az építészeti tervek. Ennek megfelelően egy épületben kaptak helyet a kibővült és megújult Bagolyvár Vadaspark kiszolgálását segítő helyiségek és fizikailag teljesen különválasztva a gombafeldolgozó helyiségei.

Eddig főleg Olaszországba vitték feldolgozni a nálunk szedett szarvasgomba jelentős részét

Fotó: NEFAG

A funkcionális szempontokon túl hangsúlyos volt a környezetbe illő megjelenés és az ipari jelleg tompítása a tervezéskor. A feldolgozó üzemrész 350 m2, amelyben 21 helyiségben találhatóak meg az adminisztrációs munka, a földesáru munkák és a feldolgozás élelmiszertechnológiai munkáinak színterei.

A feldolgozó üzem 7 fő állandó munkavállaló számára biztosít munkahelyet, a gombatermés szezonalitása miatt a terméscsúcsok idején ezen felül is fellép munkaerő igény.

A gyártásra tervezett termékek köre két csoportra bontható: feldolgozási alapanyagként használható konzervált szarvasgomba darált, kockázott, vagy szeletelt formában, valamint a közvetlenül felhasználható szarvasgomba tartalmú termékek.

A konzervek különböző méretű kiszerelésekben fém dobozokban készülnek és autoklávos sterilizálással, hőkezeléssel biztosított az eltarthatóságuk. A közvetlenül felhasználható termékek egy része más gyártók által már bevezetett összetételű és megjelenésű, de folyamatos termékfejlesztéssel cél a megkülönböztető készítmények piacra vezetése.

Igazi magyar különlegesség a homoki szarvasgomba, amely édeskés íze miatt sütemények és fagylaltok kiváló ízesítője lehet

Fotó: NEFAG

Ennek egyik legjobb alapjaként a homoki szarvasgomba szolgál, amely különösen édes ízével és kizárólag a Kárpát-medencei előfordulásával nemzetközi hírvivője lehet a szolnoki gyártásnak.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Buda étlapja

2019. december 09.