Szaúd-Arábiában engedélyezik az Airbnb-típusú lakáskiadást

Forrás: turizmus.com

 2023. február 20. 18:19

Annak érdekében, hogy 2030-ra elérhető legyen a tervbe vett 100 milliós látogatószám, a szaúdi turisztikai minisztérium lazított az ingatlanok bérbeadásának szabályain.

Szaúd-Arábia célja, hogy 2030-ra évi több mint 100 millió látogatót csábítson az országba. Annak érdekében, hogy ez a cél minél könnyebben megvalósuljon, a szaúdi turisztikai minisztérium lazított az ingatlanok bérbeadásának szabályain – írja a Travel News.A belföldi lakosoknak engedélyezték, hogy lakásukat vagy házukat külföldi turistáknak bérbe adják. „Tettek egy előrelépést a modern világ irányába, és ez hasznára válik majd a turizmusnak és a vendéglátásnak” – nyilatkozta Vinayak Mahtani, az egyesült arab emírségekbeli bnbme szálláshely-bérbeadó cég alapító-vezérigazgatója.

Szaúd-Arábiában az elkövetkező években már több szállodai szoba építése van tervben, mint az Egyesült Arab Emírségekben. Az STR turisztikai adatelemző cég szerint az országban decemberben mintegy 40 ezer hotelszoba fejlesztése volt folyamatban, szemben az Emírségek 27 ezer szobájával.

Hagyományos építésű vályogházak Ushaiqer faluban

Fotó: 123rf.com

Szakértők szerint ezzel együtt a szállodai kapacitás nem lesz elegendő ahhoz, hogy kiszolgálja a növekvő keresletet. „Az Airbnb előbb vagy utóbb a szaúdi vendéglátó és turisztikai ökoszisztéma jelentős részét fogja kitenni” – véli Turab Saleem, a Knight Frank ingatlan-tanácsadó cég munkatársa. Az Airbnb-típusú szálláshelyek szerinte nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy a klasszikus hotelektől eltérő élményt kínáljanak az utazóknak, hanem arra is, hogy különböző vastagságú pénztárcával rendelkező vendégeket vonzzanak.

Azt még nem tudni, hogy a szabályok lazítása milyen gyorsan vezet a szálláshelykínálat tényleges bővüléséhez. Rocco Bova turisztikai szakértő, a My Humble House alapítója szerint elképzelhető, hogy az intézkedés kissé el lett sietve, és nem biztos, hogy egyelőre sokan tárják szélesre otthonaik ajtaját a külföldi vendégek előtt.

Turab Saleem pedig arra mutat rá, hogy a rövidtávú lakáskiadásnál fontos lenne a minimum sztenderdeket is meghatározni. A szaúd-arábiai szálláshelyeket ugyanúgy ellenőrizni és kezelni kellene, mint ahogy az a nemzetközi piacvezető cégeknél, pl. az Airbnb-nél megszokott, ehhez pedig a tulajdonosok oktatása is hozzátartozik.