Századforduló Parti az Astoriában

 2014. május 20. 14:25

Századforduló Partival ünnepelte meg a Danubius Hotel Astoria fennállásának 100. évfordulóját 2014. május 16-án. A múltidéző estére érkezőket 1914-et idézve vörös szőnyeg, egy oldtimer Mercedes és korhű ruhákba öltözött személyzet fogadta a szálloda Múzeum körúti bejáratánál.

A díszvilágításban tündöklő lobbyba lépve archív felvételekkel és százéves díszletekkel elevenedett meg a környezet, ahol egykor Károlyi Mihály és Krúdy Gyula is élvezte a szálloda vendégszeretetét.

 

A Századforduló Parti egyszeri és megismételhetetlen ünnepi beszédekkel nyílt meg. Az este vendégeit Bencze Gábor az Astoria igazgatója köszöntötte, majd Deák Imre, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója tartotta meg nyitóbeszédét a szálloda múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Az est vendégeiként Schmitt Pál, volt köztársasági elnök emlékezett az Astoriában töltött 17 évre, és Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkára köszöntötte a százéves szállodát. A beszédek után Deák Imre és Bencze Gábor a jövőbe lépést szimbolizáló nemzeti színű szalag átvágásával nyitották meg az Astoria következő száz évét.

A parti menüje gasztro-kulturális időutazásra invitált. A már-már feledésbe merült fogások újrahangszerelve kerültek az ünnepi asztalokra, és valamennyi étel tartalmazott meglepetést is mind elkészítését, mind textúráját tekintve. Látványos centenáriumi tortaceremónia zárta az este kulináris fejezetét, mely után a vendégsereget Kern András és Heilig Gábor vendégművész zenés műsora szórakoztatta az Astoria Bárjában, ahol természetesen nem maradt el az Astoria című Kern - Presser szerzemény sem.

Búcsúajándékként minden vendég az Astoria százéves üvegcsillárjából származó kristály-gyönggyel tért haza.