Százhúsz év története tárul fel az Üvegvárosban

Forrás: MTI

 2015. május 29. 14:13

A nagyközönség előtt június 20-án, a Múzeumok éjszakáján nyitják meg a Salgótarjáni Öblösüveggyár történetét bemutató Üvegváros című kiállítást, amelyet pénteken adták át a helyi Dornyay Béla Múzeumban.

Az állandó kiállítás 400 négyzetméterén több mint ötezer tárggyal mutatják be a helyi üveggyártás 120 éves történetét. Dekorkönyvek, termékrajzos könyvek és műszaki rajzok mellett üvegformázó eszközök teszik teljessé a kiállítást, így a tervezéstől ismerhetik meg a látogatók, hogy hogyan készül el egy üvegtárgy – mondta el Gulyás Gábor projektvezető.

A három éve indított beruházást 100 millió forinttal támogatta az Európai Unió, 12,5 millió forinttal Salgótarján önkormányzata.

A múzeum emeletén látható Üvegváros kétfunkciós, a vitrinekkel, nagyított fotókkal kialakított kiállítótérben hangtechnikával, prezentációs pulttal felszerelt oktatótér is helyet kapott, így a legmodernebb technikai eszközökkel, video-, hang- és képanyaggal mutatják be az öblösüveggyári hagyatékot.

A térrendezésnél figyelembe vették a mozgáskorlátozottak speciális igényeit, a vakokat és gyengénlátókat számítógépes program segíti, a tapintható műtárgyak a látók és nem látók számára is élményt nyújthatnak. A terem négy oszlopán érintőképernyőkön kapnak információkat a látogatók.