Szeben Európa Gasztronómiai Régiója

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. február 13. 10:37

Ünnepi beszédekkel, zászlófelvonással, ökör- és birkasütéssel, tucatnyi helyi étel, borok kóstolásával indították útjára a szervezők február 12-én este a Szeben Európa Gasztronómiai Régiója 2019 programsorozatot.

„Az évszázadok során románok, szászok, magyarok, örmények, zsidók alakították a régió multikulturális konyháját, és úgy vélem, hogy mindegyik nemzetiség hatással volt a másikra” – mondta többek között a megnyitón Eugen Iordănescu, a nagyszebeni iparkamara elnöke, az est házigazdája. Elhangzott, hogy a gasztrorégió megpályázásának ötlete évekkel ezelőtt a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemen pattant ki, majd ennek gyakorlatba ültetésére alakult meg a többek között a kamarából, megyei tanácsból, polgármesteri hivatalból, a megyei turisztikai hivatalból álló konzorcium, amelyhez most csatlakozott a nyitóünnepségnek helyt adó Szárazföldi Haderők Akadémiája is. Persze nem csupán azért, hogy a körülbelül háromszáz meghívott mellett az akadémiának épp vizsgákra készülő ezer hallgatója lazulásként megkóstolhassa az étkeket, borokat, hanem mert céljuk egész évben segíteni a projektet.

Népszerű volt a kóstoló

Fotó: Irházi János

Erdély déli kapuja mellett 2019-ben a görögországi Dél-Égei-szigetek Régió  is Európa Gasztronómiai Régiója, a kedd esti ünnepségen ők az írországi Galwaytől és a hollandiai Észak-Brabant régiótól vették át a titulust, nem véletlen, hogy a zászlófelvonáskor a román mellett felcsendült a görög himnusz is. A szebeni konzorcium tagjai hangsúlyozták, hogy a kitüntető titulus megszerzéséhez kizárólag saját költségvetési forrásokat használtak. S habár hivatalosan nyilván nem hangzott el, de a pályázat hátterét ismerők a turizmus.com-nak elmondták, sokat nyomott a latban, hogy Klaus Iohannis román államfő nagyszebeni (korábban polgármestere volt a városnak), Charles herceg pedig évek óta rendelkezik ingatlanokkal a megyében, támogatja a falusi turizmust.

A juhászok hagyományos ételeire építették fel a projektet

Fotó: Irházi János

A „Szeben ízei” szlogent választó szervezők a megye öt etnográfiai kistérségének – Szeben-Hegyalja (Mărginimea Sibiului), Fogarasföld (Țara Oltului), Küküllők-völgye (Valea Târnavelor), Hortobágy-völgye (Valea Hârtibaciului), Székásföld (Țara Secașelor) – speciális gasztronómiai hagyományait helyezik középpontba, ugyanakkor mindegyik térség közös nevezője a birkatenyésztés, ezért erre és a juhászok hagyományos ételeire építették fel a projektet. Így érthető, hogy már az ünnepélyes megnyitó másnapján, szerdán „birkapásztor reggeli” névvel szerveztek Gurarón (Gura Raului) birkatej-termékekre hajazó kóstolót. A helytörténészek szerint a szebeni, de elsősorban Szeben-Hegyalján legeltető juhászok túróikkal (telemea, burduf, savanyú joghurt, füstölt sajtok stb.) már a XVIII. században eljutottak termékeikkel a Bánságtól a Krím-félszigetig, ugyanakkor jogot szereztek arra is, hogy birkáikat Erdély határain kívül is legeltethessék.

A szebeni gasztropaletta nagyon széles

Fotó: Irházi János

A gasztro-paletta azért ennél sokkal szélesebb, hisz felhívják a figyelmet például a jellegzetesen szebeni, de a korábban a szászok által a szellős harangtoronyban érlelt füstölt szalonnára, a bazsalikomos, rozmaringos birkahús-pástétomokra, az apróra vágott, fűszerezett szalonnára, a pásztorok alapételének számító puliszkára vagy a tejtermékekhez használt bivaly- és kecsketejre.

A régió pékhagyományainak megismerésére – kedvelik a krumplis, len- és tökmagvas, kenyeret – érdemes ellátogatni Holcmányba (Hosman), a szebengálosi (Galeș) vízimalomhoz vagy Kiscsűrre (Șura Mică).

Több évszázados hagyománya van Szeben megyében a gyümölcstermesztésnek. Nem csupán pálinkát – Baráthelyen a cigányok az út mellett árulják rézüstjeiket – főznek ezekből, hanem Szelindek (Slimnic) vagy Almakerék ( Mălâncrav) környékén almalét préselnek.

Eddig hetven önkormányzatot és száz vendéglátóipari egységet sikerült bevonni a programokba

Fotó: Irházi János

A gasztrorégió Szeben borait is népszerűsíteni fogja idén, legismertebb a szászok alapította nagyapoldi borvidék és a Küküllők-völgye.

2019-ben a már hagyományos gasztro-programok mellé a konzorcium újabbakat akar meghonosítani, remélik, hogy a most kapott titulus fellendíti az idegenforgalmat, az optimizmus alapja lehet, hogy már hetven önkormányzatot és száz vendéglátóipari egységet sikerült bevonni a programokba. Ugyanakkor cél a vidéki kistermelők támogatása, termelési szövetkezetekbe való tömörítésük, az egészséges életmódra való nevelés, ezért iskolákban fogják népszerűsíteni az egészséges ételeket.

A turizmus.com-nak elmondták, természetesen számítanak a magyarországi vendégekre, hisz egy rövid szakaszt (Lugos és Déva között) leszámítva autópályán elérhető a térség, de emlékeztettek a Budapest-Nagyszeben közötti két, direkt vonatjáratra is. „Az eredmények majd a gasztroév utáni esztendőkben fognak látszódni, és akárcsak a 2007-es kulturális főváros esetében, ezért kell dolgozzunk most” – állapította meg Gheorghe Roman, Medgyes polgármestere.