Több száz kiállító között 160 borász érkezik a Szegedi Borfesztiválra

Forrás: MTI

 2024. május 12. 18:33

Több száz kiállító, köztük 160 borász várja a vendégeket a csütörtökön kezdődő Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléje idén tizenegy napos lesz.

Rácz Attila, a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a látogatók a Széchenyi téren szinte az összes hazai borvidék képviselőivel találkozhatnak, és érkeznek borászok a határon túlról is. A bortermelők mellé csaknem harminc vendéglátós csatlakozik, akik egyedi sajtokat és gasztronómiai különlegességeket kínálnak, s hazai pálinkákat is lehet itt kóstolni.

A borünnep ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében 2022-től kizárólag üvegpohárban lehet kínálni a borokat.

A fesztivál emblémájával ellátott pohár a rendezvény után az otthoni pohárgyűjtemény díszévé válhat. A kisebb űrtartalmú, Szeged-címeres poharat pedig akár vissza is lehet váltani a nap végén.

A hagyományoknak megfelelően a fesztiválhoz kapcsolódva idén is rendeznek borversenyt. A 2023-as év bortermelője díjat elnyerő villányi borász, Günzer Tamás elnökölte bírálók 140-150 kiváló bort értékelnek vakkóstolással, százpontos rendszerben. A megmérettetés eredményhirdetését május 21-én tartják.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat részeként május 16-án kezdődik a 28. Szegedi Borfesztivál

Fotó: Facebook

A borok, pálinkák és sajtok mellett gasztronómiai különlegességek is szerepelnek a kínálatban. A Pavane Táncegyüttes és a borrendek csütörtök délutáni látványos felvonulásával kezdődő borfesztivállal egy időben indul a Kézműves- és Gasztroudvar a Klauzál téren és a Kincs tér a Dugonics téren.

Ezeken a belvárosi helyszíneken a borok és pálinkák mellett kisüzemi söröket és gasztronómiai specialitásokat is lehet kóstolni és csaknem száz kézműves kiállító és kistermelő is kínálja majd portékáit.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat részeként megszervezett fesztiválra érkezőket változatos zenei programok szórakoztatják. A Széchenyi téren két színpadon – mások mellett – a Belmondo akusztik, Feke Pál, Gájer Bálint, Gergely Róbert, Heinz Gábor Biga és Nagy Ádám, Malek Andrea, Pál Dénes, a Sárik Péter Trió Berki Tamással, Sipos F. Tamás, Szekeres Adrienn, Varga Viktor és Vikidál Gyula lépnek majd föl.

A Dugonics téri szökőkútnál a Kincs tér alkalmi poronddá alakul, ahol mindennap különféle programok, játszóház, koncertek várják a kilátogatókat, és akinek kedve támad, még az élő zenés német, szerb és görög táncházba is bekapcsolódhat.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál felvezetéseként – a Belvárosi Mozi jóvoltából – pedig május 16-án a Legényanya, május 23-án pedig a Lefkovicsék gyászolnak című magyar filmet játsszák a szabad ég alatt.

A fesztivál valamennyi napján jótékonysági borárverést rendeznek, ahol a borászok által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti majd.