Székelyföld gyöngyszemei a Szépasszonyvölgyben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 19. 11:40

Szeptember 21-23. között ünnepi díszbe öltözik az egri Szépasszonyvölgy. Három napos szüreti gálát tartanak a város bornegyedében, amelyre háromezer vendéget várnak.

A napjaikban csaknem kétszáz pincét számláló Szépasszonyvölgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével.

A mostani programot az egri önkormányzat, a Heves Megyei Közgyűlés és a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete közösen szervezi.

Tarnay Éva, az egyesület elnöke elmondta, hogy a háromnapos eseménysorozat bepillantást nyújt a szüretek hangulatába és a borkészítés folyamataiba. Az a céljuk, hogy a történelmi hagyományokat megtartva, a mai kor igényeihez igazodó friss rendezvényt tartsanak. A helyi borok kóstolása és a finom ételek falatozása közben színpadi programokra, koncertekre, gyermekfoglalkozásokra csábítják az érdeklődőket.

Eger, Szépasszonyvölgy

Fotó:  Turizmus.com / Mentusz Károly

A pincék színes szüreti játékokkal várják a közönséget. a kicsik szórakoztatását hagyományőrző játszótér biztosítja. A programsorozat - pénteken délután - a völgy központjában kezdődik, ahol gitárzenés kíséret mellett a pincék legjobb borait kóstolhatják meg a vendégek. Tizenkét egri borász gondoskodik erről, amikor több mint húsz szüreti különlegesség kerül az egyedi poharakba. Este pedig koncerttel kedveskednek a résztvevőknek.

Másnap - szombaton - egy nagyszabású, látványos traktoros felvonulással folytatódik a parádé a városon keresztül a Szépasszonyvölgyig. Ezt követően az ünnepélyes megnyitón az érdeklődő közönség mellett a helyi- és az Eger környéki borászok és egyesületek is részt vesznek. Ekkor kerül sor a szüreti koszorú átadására, majd hagyományosan megáldják a szőlőket. Ezután következik az eseménysorozat fénypontja, amikor a Székelyföld gyöngyszemeit mutatják be a Heves megyei Közgyűlés támogatásával.

Ennek jelentőségét Szabó Róbert elnök méltatta és arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években Hargita, valamint Kovászna megyékkel testvérkapcsolatot alakítottak ki. Ennek köszönhetően fellépők érkeznek Székelyföldről. Emellett felkérték azokat a Heves megyei településeket is, akik szintén kapcsolatban vannak Hargita- és Kovászna megyei településekkel, hogy közösen mutassák be az erdélyi ételeket és ízeket, valamint a hagyományőrző csoportok is lépjenek fel.

A látogatók emellett megismerkedhetnek a hagyományos népi mesterségekkel és a népművészeti remekekkel is. Mindezek mellett a jó hangulathoz a fellépő zenekarok, valamint a szüreti mulatság is hozzájárul majd. A harmadik zárónap - vasárnap - a kisgyermekes családoké lesz. Délelőtt a Völgypark színpadon a Csodamalom Bábszínház mutatja be a Pom Pom meséit. Délben pedig az egri néptánc együttesek közös gálaműsorát tekintheti meg a közönség.

Az eseménysorozat idejére a völgypark lobkoronáit színes reflektorokkal világítják meg, alattuk pedig babzsákokkal, modern ülőgarnitúrával igyekeznek piknikhangulatot teremteni a rendezők.