Szekszárdi iskola nyerte az első női flambírozó versenyt

Forrás: turizmus.com

 2020. január 15. 17:07

A Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája első alkalommal rendezte meg a VIP Flambé – Nők a flambírozás művészetében elnevezésű meghívásos versenyét január 15-én a Fadd-Domboriban található Donautica Étterem és Hotelben.

A kemény és – ha már tűzzel dolgoztak – izzasztó küzdelemben a szervező vendéglátó iskola csapata nyerte az először megszervezett női flambé versenyt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné fővédnöksége alatt zajló verseny megszervezésével a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának nemcsak egy nívós, országos megmérettetés létrehozása volt a célja, hanem a klasszikus gasztronómiai hagyományok felelevenítése is – tájékoztattak a szervezők.

A győztes szekszárdi csapat

Fotó: Donautica Hotel & Restaurant

A versenyen – amelynek a Holt-Duna partjánál található Donautica Étterem és Hotel****superior adott otthont – hat, csak leányokból álló csapat vett részt az ország több pontjáról, akiknek munkáját egy héttagú, csak hölgyekből álló zsűri értékelte.

A csapatokra összetett és nehéz feladatok vártak, ugyanis a flambírozás az éttermi munka világában nagy szakmai tudást, gyakorlatot, jó ízlést, és szépérzéket követel. Ezt a munkafolyamatot a pincér végzi a vendég – jelen esetben a szakmai zsűri – előtt, ami nagyban hozzájárul az éttermi élményekhez, így a Kovács Mihályné, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Életműdíjasa által elnökölt zsűri nemcsak az ízek harmóniáját értékelte, hanem pontozták például az elkészített étel kompozícióját, a legszakszerűbben kivitelezett flambírozást, vagy éppen a borbemutatást.

Pillanatképek a versenyről

Fotó: Donautica Hotel & Restaurant

Az első helyezett szekszárdi csapat nem csak a verseny legjobbja lett, hanem az elért eredményének köszönhetően részt vehet a 2020-as, az olaszországi Gradóban megrendezésre kerülő Le Donne nell'Arte del Flambè 2020 – Nemzetközi Női Flambè Versenyen is – a tavaly ugyanott III. helyezést elért vendéglátós csapattal együtt, mert a szerdai versenyen megjelent olasz vendégek őket is meghívták.

A női flambé versenyen második lett a Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csapata állhatott fel.