Szent Donáthoz fohászkodnak a szőlőtermelők a lellei borhéten

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. július 31. 14:28

Borivók zarándokhelye lesz augusztus 7-ig Lelle üdülőövezetének rendezvénytere, ahol 40 dél-balatoni szőlősgazda 181 díjazott nedűjéből válogathatnak az ínyencek.

A 29. dél-balatoni borünnep megnyítóján átadták a Somogy bora-díjat, a tíznapos programba pedig  bekerültek a borvidékek védőszentje, Villáműző Szent Donát tiszteletére celebrált istentiszteletek is.

Csak a Budai Borfesztivál dicsekedhet a lelleinél tekintélyesebb múlttal – hangzott el az idén is tíz napig tartó 29. Balatonlellei Borhét szombat esti megnyitóján, amelyen 3 nagyarany, 44 arany és 22 bronz díjat adtak át a versenybe küldött nedűkért.

Megtudtuk, egy éven át ki büszkélkedhet a Somogy bora díjjal: ezúttal egy mindössze 28 éves, első generációs borásznak, Várszegi Viktornak termett babér a 2021-es évjáratú chardonnay-jáért. „2010-ben kezdtem a borászkodást a Lelle közeli Rádpusztán, ahol most 20 hektár szőlő művelése ad munkát” – mondta lapunknak a fiatal pincetulajdonos, majd felsorolta több ültetvénye büszkeségeit.

A Balatonlellei Borhét esti műsoraiban a népzene, a néptánc, az operett és a dzsessz kedvelői is örömüket lelhetik

Fotó: facebook.com/lelleiborhet

Elmondta, hogy évente együttesen 30 ezer palack bort vesznek át tőle a nagy áruházláncok, továbbá, hogy volt már sikere borversenyen. Győztes nedűjét tisztán és könnyű fröccsnek is ajánlja, és azt látja, különösen azok ízlését nyerheti el, akik a trópusi gyümölcsökéhez hasonló ízeket keresik a dél-balatoni borokban.A Balatonlellei Borhét idén is felér egy gasztronómiai fesztivállal, esténkénti műsorában a népzene, a néptánc, az operett és a dzsesszkedvelők is örömüket lelhetik. A legnagyobb érdeklődés a Bihari Cigányzenekar és Éliás Gyula nagykoncertje iránt mutatkozik.

A lellei és környékbeli borászok augusztus 6-án délelőtt a lellei Kishegy Szent Donát kápolnájában sorra kerülő szentmisén fordulnak fohászért védőszentjükhöz, augusztus 7-én délelőtt a város rendezvényterén tartanak szentmisét.

Arezzói Szent Donátot (latinul Donatust) a szőlő és bor védőszentjét sok európai és minden hazai borvidéken Villáműző Szent Donátként tisztelik, és augusztus 7-én halálának évfordulóján sok helyütt megemlékeznek róla. Különösen az elemi károk, a villámcsapás, jégeső ellen fohászkodnak hozzá. Kultuszával több bortermelő helyen találkozhatunk, szobrát elsősorban a szőlőültetvények felé vezető út mentén találjuk. Egerben a jégeső és mennydörgés elkerülése érdekében fohászkodnak hozzá, Budán 1724-ben a város védőszentjévé választották. A Balatonnál többek közt Lellén, Csopakon és Paloznakon állítottak szobrot tiszteletére.