Szent Márton év Pannonhalmán

Forrás: turizmus.com

 2016. március 06. 10:50

Impozáns programkínálattal rukkolt elő a Pannonhalmi Főapátság az eddigi legjelentősebb spirituális vállalkozása, a 2016-os Szent Márton év alkalmából. 1700 éve született patrónusa előtt tiszteleg az intézmény.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, március 18-tól november 11-ig tekinthető meg az „Osztás 10x10" időszaki fotókiállítás a Főmonostorban, a képek mögötti videó tartalmat applikáció jeleníti meg a látogatók számára. A következő időszaki kiállítás,mely Szent Márton és Pannónia címmel az ókeresztény kultúrára és művészetre helyezi a hangsúlyt, május 28-án nyitja meg kapuit és szeptember 30-ig látogatható az Apátsági Múzeumban. Sporteseményekkel is készülnek, ilyen lesz az április 16-i Márton-maraton és a Márton-torna, a programokra fiatalokat és idősebbeket egyaránt várnak. Az Apátsági Pincészet május 28-án tartja nyílt napját, június 4-én, szombaton pedig a Szent Márton-városnap programjai várnak minden érdeklődőt. Június 25-én, a Múzeumok Nyári Éjszakáján esti és éjszakai tárlatvezetéseket tartanak az Apátsági Múzeumban, július 11-én Szent Benedek Atyánk Nyári Ünnepére kerül sor. A tematikus év záróeseményeit november 11-én tartják.

A koncertek között többféle műfaj rajongói megtalálják az ízlésüknek megfelelőt. A Bazilikában és a Boldogasszony-kápolnában több alkalommal rendeznek orgonahangversenyt. Az idén 10. születésnapját ünneplő Pannonhalmi Jazz-Terasz, illetve a Pannonhalmi Jazz-Major összesen négy koncertre hív a nyári hónapokban, miközben a Viator Jazz-vacsorák is folytatódnak az étterem teraszán. A Pannonhalmi Gyógynövénykertben megtartott Szent Márton Jazz-Fesztivál július 1-2. között kínál feledhetetlen zenei élményt a bérletet vagy napijegyet váltóknak, ugyanakkor a programnaptárt a klasszikus zene kedvelőinek is érdemes tanulmányozniuk.

A Levendulahét kiemelt programjai július 1-10. között várják az érdeklődőket, a Gyógynövényhétre pedig augusztus 15-21. között kerül sor.