Erre a dátumra kell figyelni, hogy ne vonjanak le a SZÉP-kártyás pénzünkből

Forrás: turizmus.com

 2022. október 07. 14:58

Egyszeri levonással ösztönzi a kormány a SZÉP-kártyásokat arra, hogy mielőbb költsék el a munkáltatójuktól kapott juttatást. Az erről szóló új rendelet határidejét elmulasztók bukják a pénzük 15 százalékát – írja a Bank360.hu.

Megjelent a rendelet a csütörtökön bejelentett szigorításról, miszerint a jövőben csak egy évig lehet felhasználni kedvezményesen a SZÉP-kártyákra a munkáltató által feltöltött összegeket.

Az eddigi szabályozás szerint, ha valaki nem használta fel a Széchenyi Pihenő Kártya juttatást az utalás évét követő második naptári év május 31-ig, akkor havi 3 százalékos díjat számíthattak fel neki erre az összegre. Így attól függően, hogy mikor kapta valaki a pénzt, 17-29 hónapja volt arra, hogy külön díj megfizetése nélkül elköltse. (Ezt a szabályt a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt, és az azt követő 60 napig nem lehetett alkalmazni.)

Ezen szorított a kormány a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletével. E szerint ugyanis, ha valaki egy éven belül nem költi el a SZÉP-kártyára kapott juttatását, akkor ennek terhére 15 százalékos díjat kell fizetnie. Ezt már nem is puszta lehetőségként adja meg a jogszabály, hanem kötelezően levonandó összegként. Aki tehát nem figyel erre a határidőre, annak rögtön ugrik a szállásra, vendéglátásra, szabadidős tevékenységre egy éve el nem költött pénzének tetemes része – hívja fel a figyelmet a részletes szabályozást ismertető Bank360.hu.

Az egyszeri levonást március 20-án és szeptember 20-án számítják fel a pénzükön ülőknek, de ugyanarra az összegre csak egyszer kell ezt megfizetni. Annyi segítséget kap ennek elkerüléséhez a kártyatulajdonos, hogy 90 nappal korábban kötelező figyelmeztetést küldeni neki erről.Az idén október 15-ig átutalt pénzekre még szigorúbb szabályok vonatkoznak az új rendelet szerint. Ezeket 2023. május 31-ig, tehát hét és fél hónapon belül el kell költeni, különben jön a 15 százalékos levonás. Erről január 15-ig kell értesíteni azokat, akiknél a díjfizetés veszélye fennáll.

A 2022. október 15-ig feltöltött összegeket 2023. május 31-ig lehet levonás nélkül felhasználni

Fotó: 123rf.com

Az új rendelet nem helyezi hatályon kívül az eddigi külön díj felszámításának lehetőségét sem. Ebből pedig az következik, hogy aki a hosszabb határidő alatt sem költi el a pénzét a SZÉP-kártyáról, az az egyszeri 15 százalék után még akár fizetheti a havi 3 százalékokat is.

Amint arról a szigorítás tegnapi bejelentése után beszámoltunk, a szakmai szervezetek (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány) egyöntetűen üdvözölték a kártyákon található 100 milliárd forintnyi alvópénz elköltésének ösztönzését a szezonon kívüli, azaz legnehezebb időszakban.