Jövő májusig lehet kedvező adózással fizetni a SZÉP-kártyával (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2022. október 06. 14:41

2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni a SZÉP-kártyákat – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A szakmai szervezetek üdvözlik a kártyákon található 100 milliárd forintnyi alvópénz elköltésének ösztönzését a legnehezebb időszakban.

A SZÉP-kártya jelentős adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ezáltal a kártyatulajdonosok 15 százalékkal több pénzt használhatnak fel vásárlásaik során. A kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében arról döntött, hogy ezen adókedvezmény érvényesítését időponthoz köti – írta közleményében a miniszter.

A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártyatulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel.Jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány eltörölte a felhasználási korlátokat, így például lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot. Az érintett ágazatok alig tették túl magukat az akkori válság hatásain, most a háború, a ránk erőltetett és elhibázott brüsszeli szankciók, valamint az ezek hatására előálló energiaválság miatt újabb rendkívüli kihívások előtt állnak – fogalmazott Nagy Márton.

Ezért minden SZÉP-kártya-birtokost arra biztatnak, hogy időben használják fel a rendelkezésére álló összeget.

 

Szakmai szervezetek: kevesebb lehet a bezárás

Üdvözli a kormányzati döntést a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

A Turizmus Konjunktúra Indexből és az elmúlt napokban hat szövetség összefogásával készült felmérésből is jól látszik, hogy az őszre kialakult több tényezős válsághelyzet nagyon erősen fenyegeti a turisztikai és vendéglátó ágazat vállalkozásait. A forgalomvisszaesés és a költségek elviselhetetlen növekedése okán a vállalkozások jelentős százaléka készül arra, hogy felfüggeszti tevékenységét akár több hónapra is, de számos vállalkozás a végleges bezárás gondolatával is foglalkozik – írta a két szakmai szövetség lapunkhoz eljuttatott közleményében. A nehéz anyagi helyzetben a kormányzat SZÉP-kártyával kapcsolatos döntése a kereslet szezonon kívüli, azaz a legnehezebb periódusban való megnövelésével segítheti a jövedelmezőségi gondok enyhítését – hangsúlyozza a VIMOSZ és az MSZÉSZ.

A 100 milliárd forintra becsült többletkereslet ösztönző hatásával a legnegatívabb forgatókönyv – a tervezett üzembezárások – elkerülését, a munkahelyek megtartását segítheti. A következő néhány hónapos időszakban nagy jelentőségű lehet ennek az előrehozott keresletnek a megjelenése, kiemelten a vidéki vendéglátóhelyeken – emelik ki a szakmai szervezetek.

„Ha munkáltatói feltöltések volumene az előző évek trendje szerint alakul, akkor a kártyákon lévő 100 milliárd forinthoz az utolsó negyedévben hozzáadódó, a munkáltatóktól érkező feltöltések összege úgyszintén megközelítheti a 100 milliárd forintot. Mindösszesen tehát mintegy 200 milliárd forint pótlólagos keresletet jelenthet a SZÉP-kártyákon lévő, elkölthető forrás a turisztikai szolgáltatók számára” – tette hozzá Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke.