SZÉP-kártya nélkül belföldi turizmus sem lenne

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. április 02. 19:42

A szálláshelyek és a vendéglátóhelyek érdekképviseleti szövetségei tiltakoznak a SZÉP-kártya keretek felszabadítása ellen.

Szinte egyszerre látott napvilágot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, amivel egybevágott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes videóüzenete, miszerint lehetővé kellene tenni, hogy SZÉP-kártyával lehessen fizetni élelmiszerek, sőt tartós fogyasztási cikkek vásárlásakor.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, valamint Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke egybehangzóan jelentette ki szerkesztőségünknek: a pihenőkártya a belföldi turizmus motorja még „békeidőben” is, nem beszélve arról, hogy ez lesz a meghatározó eszköz a belföldi kereslet beindításában a járvány utáni időkben.

A SZÉP-kártyát érintő mostani javaslat sok tízezer magyar munkavállaló újrakezdési esélyeit nullázná le a járvány elmúlta utáni időkre.

A jövedelem nélkül maradó állampolgárokról az állam, a magyar kormány tud majd gondoskodni, ráadásul nyilván egyenlő feltételekkel teszi majd. Ha megvalósulna a főpolgármester-helyettesi javaslat, akkor mi lenne azokkal a százezrekkel, sőt milliókkal, akiknek nincs SZÉP-kártya-juttatásuk a munkáltatójuktól?

Tihanyi levendulás. A SZÉP-kártya lesz a meghatározó eszköz a belföldi kereslet beindításában a járvány utáni időkben

Fotó: 123rf

A szakemberek hozzátették, hogy a SZÉP-kártyának jelenleg is három „zsebe” van, a szálláshely- és vendéglátó szolgáltatás mellett szabadidős szolgáltatásokra is igénybe lehet venni, tehát messze nem csak a kempingek, panziók, szállodák és éttermek újraindulását tenné lehetetlenné a javaslat, hanem nehéz helyzetbe hozná a múzeumokat, élményparkokat, fürdőket és egyéb rekreációs helyeket.

Az MSZÉSZ és az MVI bízik abban, hogy a kormány józanul mérlegeli majd az "átgondolatlan javaslatot", s a SZÉP-kártyát meghagyja a belföldi turizmus újraindulása zálogának.