SZÉP-kártya: sürgősen elköltendő 2,4 milliárd forint

Forrás: turizmus.com

 2015. április 28. 15:28

Már csak egy hónap maradt a 2013-ban SZÉP-kártyákra utalt összegek elköltésére. Az elmúlt két hét során ugyan 400 millió forinttal csökkent a május 31-ig felhasználható összeg, de még 2,4 milliárd vár arra, hogy tulajdonosaik rekreációra, szállásra, éttermi fogyasztásra költsék.

Májusban két hosszú hétvége is lesz (a hónap elején és pünkösdkor), ami jó alkalom arra, hogy a SZÉP-kártyákra 2013-ban feltöltött és 2015. május 31-ig felhasználható összegeket pihenésre, üdülésre, feltöltődésre költsék a munkavállalók. A Széchenyi Pihenőkártyák három zsebében a két éve feltöltött 67,8 milliárd forintból még 2,4 milliárd forint vár elköltésre az elkövetkező hónapban. A Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői elképzelhetőnek tartják, hogy idén egymilliárd forint alá csökken a „bent ragadó", tehát a munkáltatóknak visszautalandó pénz.

A két éve kapott juttatást a munkavállalók május végét követően már nem tudják felhasználni, ezért a nemzetgazdasági tárca közleményében ösztönöz mindenkit arra, hogy még időben ellenőrizze egyenlegét a kibocsátó bank honlapján. Ha a szálláshely-zsebben lévő keret elköltése valamilyen akadályba ütközik az elkövetkező időszakban, akkor érdemes megfontolni egy később igénybe vehető voucher (szállodai szobautalvány) vásárlását, vagy előzetes internetes foglalás lehetőségét is.

A Nyitott Balaton programsorozata remek alkalom az utazásra

A Nyitott Balaton programsorozata remek alkalom az utazásra

Fotó: www.itthon.hu


A SZÉP-kártyát használó munkavállalók száma 2015-ben meghaladja az 1,1 milliót, az ilyen juttatást nyújtó munkáltatóké pedig megközelíti a 25 ezret. Az idei első negyedévben a munkáltatók a tavalyi 20,6 milliárd forintnál több mint 20 százalékkal, azaz 4 milliárddal nagyobb összeget, 24,7 milliárd forintot töltöttek fel dolgozóik SZÉP-kártyáira. Az első háromhavi költés ebből 13,8 milliárd forint volt, ami 9,5 százalékkal több, mint ami a tavalyi év azonos időszakát jellemezte.

Az első negyedéves adatok alapján egyre megalapozottabb a remény arra, hogy idén tovább nő a SZÉP-kártya népszerűsége, az év végére a feltöltés akár meghaladhatja a tavalyi 76 milliárd forintot is. Ez kedvező nem csak a rekreációra vágyó munkavállalók családtagjainak, de minden turisztikai és vendéglátó-ipari vállalkozásnak. A SZÉP-kártyákon lévő pénz ugyanis biztos keresletet generál számukra a főszezonon kívüli időszakokban is.