Szerzetesi cellákat alakítottak át szállodai szobákká Sopronbánfalván

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. január 22. 18:51

A Sopronhoz tartozó, hegyek közé ékelődő Sopronbánfalván, a templom falához épült kolostorban különleges világba csöppenünk. Az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobás szállodai szobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a mai kor igényeit is kielégítve.

A Sopronbánfalvi Kolostorban a mesebeli hármas útelágazáshoz hasonlóan több lehetőségünk is van a kikapcsolódásra. Ha csendben befelé szeretnénk figyelni, meditálni, akkor az épület puritán letisztultsága és mindent átható szakralitása tökéletes helyszínt kínál ehhez. Ha kimozdulnánk a falak közül, de mégsem mennénk emberek közé, a Lövérekben számos túraútvonalat találunk.

sopronbanfalva

A kolostor meditációra, kirándulásra is tökéletes helyszín, mégis közel van Sopronhoz, ha városi hangulatra vágynánk

Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel

A másik úton elindulva Sopronbánfalvára jutunk, amely ugyan az évek során Sopronhoz nőtt, de megőrizte falusiasságát. A falu központjából a templomhoz, illetve kolostorhoz vezető lépcsőn is érdemes felsétálni, ezt a pálos remeték építették 1718-ban. Összesen 82 lépcsőfokot kell megmásznunk, de közben megcsodálhatjuk a fertőrákosi kőfejtőből származó mészkőből kifaragott 14 szobrot, amelyek a korláton helyezkednek el.

sopronbanfalva

A faluból a kolostorhoz vezető lépcsősort 14 szobor díszíti

Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel

A legnépszerűbb soproni attrakciók

Ha a harmadik utat választjuk, a városba jutunk, ahol rengeteg turisztikai attrakció, kávézók, éttermek és bárok várnak bennünket. Sopron legnépszerűbb látnivalója továbbra is a Tűztorony, amely a város szimbóluma is egyben.

A belvárosban számos felfedeznivaló helyszín található, a gyerekek körében a Macskakő és a Bányászati Múzeum a legkedveltebb. A kultúra iránt érdeklődők a Fertőrákosi Barlangszínház előadásait látogatják nagy számban, de klasszikus és könnyűzenei koncertek is színesítik a város kínálatát. A látnivalók sorát bővíti az újonnan átadott Múzeumnegyed és a 19. századi polgári életet bemutató Lenck-villa. Szintén kedvelt attrakció a közelben a fertődi Esterházy-kastély, Magyarország egyik legszebb barokk kastélya, amelyet a magyar Versailles-ként is emlegetnek.

 

Kolostorból szálloda

A sopronbánfalvi kolostor már a középkorban a mai helyén állt, ebből a korból azonban kevés részlete maradt fent az utókor számára. A pálosok a török időkig itt laktak, azonban, amikor a Bécs ellen vonuló megszállók elfoglalták és feldúlták a kolostort, továbbköltöztek Bécsújhelyre. Visszatértük után felújították az épületet. Amikor a pálos rendet az 1700-as években feloszlatták, előbb a brennbergi bányatisztek kaptak itt lakást, majd helyőrségi kórház lett az egykori kolostorból.

A templom épületét 1827-ben a község katolikus hívei vásárolták meg az egyházalaptól, majd helyrehozták és berendezték. Később a karmelita nővérek kapták meg a kolostort, akikről tudni kell, hogy nem érintkeznek a világi élettel, így egy forgóajtón kaptak meg mindent, amelyre az életükhöz szükségük volt, ezt ma is megtekinthetjük az épületben.

Miután a kommunista országvezetés feloszlatta az apácarendet, a kolostorból szociális otthon, majd mentálhigiénés intézet lett. 1993 után pedig üresen állt.

sopronbanfalva

A szerzetesi cellákból kialakított szobák puritának, de a 21. század igényeinek is megfelelnek

Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel

2004-ben Kovács Gábor, a KOGART alapítója megvásárolta az épületet, amely 2010-ben, felújítását követően nonprofit elvonulási, oktatási és meditációs központként nyitotta meg a kapuit. A műemlékegyüttes egy része múzeumként nyitva áll a látogatók előtt.

A kolostor minden régi szépségét megőrizte, a helyreállított állapot a 17. század végi, 18. század eleji barokk sajátosságokat adja vissza. A földszinti kerengőről nyíló hét szerzetesi cella szinte teljes épségében fennmaradt, ezekben imádkoztak, elmélkedtek régen a szerzetesek. A felújítás során a cellákat megőrizték és lakószobákká alakították át. A kolostor emeletén összesen 12 felújított szoba ajtaja nyílik a kerengőre.

 

Csodálatos ízek a freskók alatt

A földszint egyik legimpozánsabb helyisége a refektórium vagy ebédlőterem. Boltozatát 1719-ben stukkókkal és festményekkel díszítették. A falfestményeket később apró kalapácsütésekkel „pikkelték” és levakolták, a stukkókat pedig több száz rétegben lemeszelték, így feltárásuk a kolostor restaurációjának egyik legnagyobb szenzációja.

sopronbanfalva

A vendégek az egykori barokk ebédlőben költhetik el az ebédet és a vacsorát

Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel

Itt kapott helyet a felújításkor a Kolostor Étterem, amelyet az épület saját konyhája szolgál ki. A vendégek itt étkezhetnek, de bárki ellátogathat az étterembe foglalás után, és étlapról választhat.

 

Rendezvényeket, esküvőket is szívesen fogadnak

A kolostor egyszerű, harmonikus közösségi terei ideális atmoszférát biztosítanak kreatív meetingekhez, workshopokhoz, vezetőképző és lelki programokhoz, valamint exkluzív családi eseményekhez.

A felső szinten található a fennkölt egyszerűséget sugárzó Noviciátus, amely egykor a szerzetesnövendékek oktatására szolgált, a felújítás után pedig a központ előadó- és konferenciatermeként funkcionál.

A harmadik szintet újonnan, a tetőtér beépítésével alakították ki, a szerzetesek padlástérként használták. A felújítás során meditációs termeket, további szobákat és közösségi tereket különítettek itt el.

sopronbanfalva

A padlásszint különleges dísze a kolostor melletti templom évszázadok óta rejtőzködő gótikus ablaknyílásai mentén épített, új könyvtár

Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel

A szint különleges dísze a kolostor melletti templom évszázadok óta rejtőzködő gótikus ablaknyílásai mentén épített, új könyvtár, ahol 16 olvasóhely várja az olvasni vágyókat, interneteléréssel. Egy egészen modern társalgót is kialakítottak a padláson, ahol kényelmes bútorok biztosítják a vendégek kényelmét. A társalgóhoz külön önkiszolgáló teakonyha csatlakozik, becsületkasszás minibárral.