Szezonnyitásra készülnek Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. március 27. 11:21

Romániában idén az egyetlen hosszú hétvége a május 1-jét is magába foglaló ortodox húsvét lesz, és a minivakációra már csak szerencsével találni üres szobát a népszerű szálláshelyeken.

„Most a román állampolgárok készek bárhova elutazni, ahova lehet. És minél hamarabb, mert nem tudják, mi lesz nyáron” – summázta az economica.net portálnak a pandémia megváltoztatta utazási, nyaralási szokásokat Alin Burcea, a Turisztikai Irodák Országos Szövetségének (ANAT) alelnöke.

 

Egyiptom, Görögország és Törökország a favorit

A közelmúltban a szövetség online turisztikai vásárt szervezett a bukaresti Romexpo kiállítási cég – korábban itt szervezték az idegenforgalmi vásárokat – portálját használva, és a szakmát is meglepte, napok alatt mekkora sztár lett Egyiptom.

Burcea elmondta, Egyiptom meglepően alacsony árakkal rukkolt elő a romániai piacon. A Paralela 45 idegenforgalmi cég tulajdonosa példaként említette, hogy ötcsillagos szállodában két személyre idegenvezetővel, reptéri transzferrel, all inclusive szolgáltatással már 1000 euró alatt volt ajánlat. Nem véletlen, hogy az online vásár óta ezrével fogynak a csomagok, mert az érdeklődők úgy vélik, ilyen árak mellett a kb. 15 ezer forintba kerülő PCR-teszt befér a költségvetésbe.

A romániaiak másik két vezető desztinációja Görögország és Törökország. A vallásbeli közelség miatt Görögország és Románia szaktárca szinten, az ANAT-ot bevonva már tárgyalt, és várhatóan sokan töltik az ortodox húsvétot valamelyik görög szigeten. A sok tízezres vendéghullám persze május közepétől indul Görögországba.

Máramarosi panzió

Fotó: Facebook/CazareMaramures

Most a beutazási feltétel, a visszaélések elkerülése végett a QR-kódos oltási igazolvány, PCR-teszt vagy az immunitást igazoló okmány. A romániai tour operatorok kérték, hogy voucherek formájában a görög szálláshelyek legalább 20 eurót térítsenek vissza a turistáknak a PCR-teszt árából.

A szintén rendkívül népszerű Törökországgal, ahol 2019-ben 700 ezer román állampolgár nyaralt, még nem ültek tárgyalóasztalhoz, ezért az előfoglalások száma is szokatlanul alacsony. Érthető, hisz az Aleph Newsnak nyilatkozó Fusun Aramaz, Ankara bukaresti nagykövete bevallotta, még kidolgozás előtt áll, április 16. után milyen feltételekkel engedik be a külföldi turistákat.

 

Megteltek a hegyvidéki szálláshelyek az ortodox húsvétra

Az ortodox húsvét hozta minivakáció belföldi desztinációit tekintve elsősorban a kisebb vidéki, hagyományos húsvéti menüt kínáló szálláshelyek teltek meg. A népszerűbb hegyvidéki övezetekben rég nincs üres ágy.

A borsos árak miatt eddig csupán külföldiek béreltek kis falusi házakat az egyik máramarosi településen néhány napra. A külföldiek hiányoznak, de húsvétra az összes házikót lefoglalták a hazai vendégek a hosszú hétvégére, annak ellenére, hogy a bérleti díj félpanzióval 3-4 személyre kb. 400 ezer forint.

A román tengerparton a szezonnyitó hagyományosan május 1. A statisztikák szerint a foglalások elérték a 2019-es szintet, holott Constanţa koronavírusos fertőzés tekintetében „vörös”, csak a teraszokra lehet kiülni és 20 óra után tilos sétálni a tengerparton.

A négy-ötcsillagos tengerparti szállodákban három éjszaka reggelivel, ebéddel két személyre kb. 180 000 forintnál kezdődik. A százezres tömeg viszont majd egy napra érkezik Bukarestből, nem véletlenül jegyezte meg egy constanţai szállodatulajdonos, hogy a tengerpart az autópálya adta közelség okán már „a főváros külterülete”.

A romániai szállásadók és a vendég titokban abban reménykednek, hogy a húsvétra való tekintettel a hatóságok szeme a legfertőzöttebb településeken is csak résnyire nyílik, elmaradnak a tömeges büntetések.