Szezontól függetlenül vár az aktív Balaton!

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. július 03. 13:46

A Magyar Vitorlásszövetség a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével július 3-án rendezte meg a Víz és Turizmus című konferenciát, amelynek az volt a célja, hogy rávilágítson a Balaton aktív turisztikai lehetőségeire.

A Kékszalag Nagydíj alkalmából szervezett eseményen dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az átalakuló balatoni kínálat révén az év minden időszakában, mind a négy évszakban különleges programlehetőségeket kínál a Balaton. Az MT Zrt. új microsite-ján számos tippet találunk a szabadidő kellemes eltöltésére, borús idő estén is.

A konferencián elsőként dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere köszöntötte a vendégeket. Beszédében a balatoni aktív turizmus növekvő szerepén volt az elsődleges hangsúly.

„A Balaton még mindig az első számú belföldi úti célunk. A tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég. Az összes belföldi vendégéjszaka 26%-át, a külföldi vendégéjszakáknak pedig mintegy 15%-át regisztrálják a balatoni kereskedelmi szálláshelyek. Fontos cél a külföldi turisták számának és arányának növelése a Balatonon" – mondta dr. Faragó Péter. 2014-ben mind a vendégek, mind pedig a vendégéjszakák száma nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek mellett azonban jelentős a magánszálláshelyek forgalma is. A turisztikai régiók közül a Balatonnál regisztrálták a legnagyobb forgalmat: több mint 360 ezer vendég csaknem 1,5 millió vendégéjszakát töltött el tavaly a balatoni magánszálláshelyeken, jócskán meghaladva az előző évi adatokat. A vendégek száma közel 18%-kal, a vendégéjszakák száma pedig 8%-kal nőtt az előző évhez képest.

A Magyar Turizmus Zrt., a Balatont népszerűsítő kommunikációjában folyamatosan hangsúlyozza, hogy nem csak nyáron érdemes a tóhoz menni. A Balaton az elmúlt évek fejlesztéseinek és marketingjének köszönhetően négy évszakos úti céllá vált. A következő években lehívható uniós fejlesztési források jelentős része a vidéki Magyarországot célozza, ami a Balaton szempontjából is előnyös lesz – hangsúlyozta a vezérigazgató. Bár továbbra is a vízparti, családi üdülés a legjellemzőbb, folyamatosan bővül az aktív turisztikai lehetőségek tárháza is. Ez többek között az ökoturisztikai és kerékpáros fejlesztéseknek, a kalandparkoknak és az egyre népszerűbb vitorlázásnak is köszönhető. A vezérigazgató elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. köszönti és támogatja azt a rendkívül pozitív folyamatot, amely az elmúlt években tapasztalható a balatoni vitorláséletben. Folyamatosan bővül a vitorlázók köre, a Balaton jelentős helyi turisztikai bevételeket generáló nemzetközi versenyeknek ad otthont.

Bár a vitorlázás kétségkívül az egyik legkedveltebb sport a Balatonon, nem szabad megfeledkezni az úszásról és a strandok nyújtotta sportolási lehetőségekről sem. Ezeket évek óta a Mozdulj Balaton többhétvégés rendezvénysorozat fogja össze. Rendkívül nagy divatja van az olyan különleges vízi sportoknak, mint a kajakozás, a sárkányhajózás, vagy a trendi stand-up paddle.

A Magyar Turizmus Zrt. a vasárnapi programokra fókuszáló aloldal után egy újabb, speciális microsite-ot indított az itthon.hu portál keretein belül. Itt olyan szabadidős tippeket, kevésbé ismert látnivalókat gyűjtöttek össze, ahová akkor is elmehetünk, ha rossz az idő. Ilyen lehet például egy kilátótúra, egy kellemes fürdőzés egy meleg vizű fürdőhelyen, egy kalandpark meglátogatása vagy éppen egy látogatóközpont megismerése. Kerékpározni is kellemesebb, ha nincs kánikula. Az http://itthon.hu/balaton/tippek-borus-idore oldalon elérhető tippeket a nyár folyamán folyamatosan frissítik.