Sziesztával védekeznek a balatoni vendéglátóhelyek a hőség és a munkaerőhiány ellen

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. június 28. 18:07

A Balatonnál idén is visszatérő probléma a munkaerőhiány, főként a vendéglátásban ahol sokak szerint már-már „horrorbérekért” keresnek szakácsot, felszolgálót, sőt még zöldségelőkészítőt is.

Sikeres volt a forgalom szempontjából a múlt hétvége a balatoni bisztrókban, éttermekben, a kánikula miatt ez a hét viszont nem sok jót ígér. Elsősorban azért, mert a tikkasztó meleg elől nem a vendéglátóhelyekre menekülnek a nyaralók – mondta lapunknak az egyik fonyódi étterem tulajdonosa.

Makkos Pétertől megtudtuk, hogy a múlt szombaton elrendelt hőségriadó miatt ezen a héten hétfőtől csütörtökig délután fél 4-től kora este 6-ig zárva tartanak. Egyrészt azért, mert ez az időszak a nyaralók számára a szieszta ideje, ilyenkor nem térnek be az éttermekbe, másrészt pedig azért, mert kímélni szeretnék a vendéglő személyzetét a nagy hőségben.

A szakácsok, felszolgálók, konyhai előkészítők amúgy is túlhajszoltak, így nem csoda, hogy sokan gyorsan feladják a balatoni munkalehetőséget, annak ellenére, hogy sok helyen „mesés fizetésekről” lehet hallani a tó környéki vendéglátásban.

A szieszta bevezetésével kímélni szeretnék a vendéglő személyzetét is a nagy hőségben

Fotó: 123rf.com

Az egyik legnépszerűbb – és évtizedek óta legstabilabb személyzetű – balatonlellei étterem vezetője elmondta: 42 éven át nem kellett hirdetést feladnia felszolgálói munkára, de most kénytelen volt, mert az egyik legjobb munkatársuk felmondott.

Azt már egy siófoki vendéglőtulajdonos panaszolta el lapunknak, hogy a balatoni idénymunkát keresők egy része irreális fizetési igénnyel áll elő. Egy szakács ma a Balatonnál 800 ezer forint fizetés alatt nem vállal munkát, de a pizzaszakácsok is 600-800 ezer forintot keresnek. Vannak olyan pizzakészítő specialisták, aki naponta 50 ezret kapnak a népszerű olasz étel elkészítéséért. A „beugró szakács” óradíja 2500-3000 forint, de a konyhai kisegítők sem vállalnak munkát 2000 forintos órabérnél kevesebbnél.

A balatoni vendéglátóhelyek szezonmunkásainak természetes szállás, étkezés és szabadnap is jár, a szerződésben foglalt munkaidőn túli feladatokért pedig túlórabért kapnak. Ettől függetlenül sokan – kihasználva a munkaerőhiányt – mégis heti négynapos foglalkoztatási szerződést kötnének a munkáltatóval.

Azt még nem tudni, hogy a diákmunka menti-e meg idén is a szezont, az viszont már várható, hogy az egyetemisták, főiskolások egy része augusztus elején elköszön nyári munkahelyétől és „megkezdi az évi rendes szabadságát”. Emellett gyakorlat már az is, hogy az augusztus 20-ig tartó főszezonban a vendéglátós vállalkozó a családját, rokonait is kénytelen bevonni a munkába üzlete talpon maradása érdekében.