Sziget 2015 - kezdődik a fesztivál

Forrás: MTI

 2015. augusztus 07. 15:00

Robbie Williams fellépésével kezdődik hétfőn a Sziget fesztivál, amelyen a megszokott színes koncertkínálat mellett utcaszínház, cirkusz, sportolási lehetőség és divatbemutató is várja a látogatókat - mondta Gerenda Károly főszervező.

Az augusztus 10. és 17. között immár 23. alkalommal megrendezett fesztivál idei különlegességeiről szólva Gerendai Károly a mínusz egyedik napot emelte ki. Mint fogalmazott, talán még soha nem lépett fel a Sziget nagyszínpadán akkora sztár, mint Robbie Williams.

A főszervező a különlegességek között szólt a látványos cirkuszi, utcaszínházi előadásokról. Mint mondta, a sportolási lehetőségektől a divatbemutatókig sok újdonságnak számító program és mindaz, ami már megszokott és jól működött, szintén megtalálható lesz a Sziget fesztiválon.

 

Arról, hogy a jegyárak az idén csaknem 10 százalékkal emelkednek, elmondta: a fellépők árai az egekbe szöknek, mivel sok fesztivál szeretné ugyanazokat a zenekarokat meghívni, ezért egymásra licitálnak. Hozzátette: idén a tavalyi évhez képest csak a zenei programra mintegy 6-700 millió forinttal kell többet költeniük, ez az emelkedés megjelenik a jegyárakban.

Kitért arra, hogy a mínusz egyedik napon külön, emeltebb jegyárat állapítottak meg, mivel Robbie Williams fellépti díja nagyon magas.

A Sziget sajtóiroda tájékoztatása szerint a rendezvény 4,7 milliárd forintos költségvetéssel valósul meg az idén. A jegyeladások jól alakulnak, elképzelhető, hogy két teltházas napjuk is lesz. A tavalyi nézőcsúcshoz hasonlóan az idén is több mint 415 ezer látogatót várnak a fesztiválra.

"A nagyszínpadot mintegy 30 méterrel előre hoztuk, ezzel az eddigi 55-60 ezer ember helyett 75-80 ezren férnek el a legnagyobb zenei helyszínen. Az egyhetes fesztivál napi befogadóképessége is nőtt, idén 90 ezer főben maximalizáltuk ezt a látogatószámot" - mondta Gerendai Károly főszervező a vasárnapi sajtóbejáráson.


"Idén a legnagyobb magyarországi sátorban, a mintegy 6000 négyzetméteres A38 sátorban akár 17-18 ezren szórakozhatnak egyszerre" - emelte ki Gerendai Károly. A négy fő helyszín, a nagyszínpad, az A38, a Telekom Aréna és a MasterCard Világzenei színpad számos koncertje a YouTube-on is követhető lesz.

Összesen hét elkerített kempinggel, köztük az olaszoknak, a franciáknak, a családosoknak, a VIP-eseknek kiépített hellyel várják a Szigeten éjszakázókat, de a sátorhelyek kétharmada szabad területen van. A Sziget Beachen már vasárnap százak napoztak a homokon és strandoltak a Dunában - a fürdést csak egy mintegy két méteres elkerített sávban engedélyezik.

 

A főszervező kitért arra, hogy - tekintettel a hatalmas hőségre - nagyjából háromszor annyi vízvételi pontot alakítottak ki, mint tavaly. Folyamatosan locsolják a fesztivál területét, permetkapukat állítanak fel.

Egészségügyi központ is vigyázza a látogatókat: az ambulancián húsz orvossal, ötven nővérrel, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőrrel, ápolókkal és betegkísérőkkel, valamint egy rohamkocsi, négy esetkocsi és két-három mentőkocsi áll szükség esetén szolgálatba. A mentési feladatokat ellátó Országos Mentőszolgálat a fesztivál csúcsidőszakában kilenc mentőautóval és 120 emberrel teljesít szolgálatot.