Sziget: megdőlhet a látogatócsúcs

 2014. július 17. 15:08

Eddig nem látott érdeklődés mutatkozik a 22. Sziget fesztivál iránt, amelyen megdőlhet a látogatócsúcs.

Gerendai Károly, az idén egy héttel később, augusztus 11. és 18. között tartandó Sziget fesztivál főszervezője az MTI-nek mindezt azzal indokolta, hogy a jobb programok mellett mostanra értek be az elmúlt évek fejlesztései és Budapest is egyre trendibb a külföldi fiatalok körében.

Míg 2008-tól 2012-ig stabilan 380-390 ezer látogatója volt a Sziget fesztiválnak, a szám tavaly 362 ezerre csökkent. Mint Gerendai Károly elmondta, a magyar közönség száma fogyott, a külföldi látogatóké pedig egy emelkedő tendenciát követően stagnált, majd szintén csökkenésnek indult.

 

„A programmal visszatérő módon sokat szenvedtünk, mert a fesztiválok szaporodása mellett a kínálat nem nőtt és ez felverte az előadók fellépti díjait. Másrészt, kirajzolódott egy nemzetközi trend a fesztiválpiacról, a zenekarok júliusban jellemzően Európába, augusztus elején viszont inkább Amerikába vagy Japánba mennek turnézni és csak a hónap közepén térnek vissza a kontinensre, mert akkor van ismét egy sor jelentős fesztivál szinte egy időben. Sokáig hezitáltunk, merjünk-e változtatni a megszokott és bejáratott időponton, de a tavalyi visszaesés után nem maradt más választásunk, lépnünk kellett, mert ha tovább csökken a látogatottság, az a végét is jelenthette volna a Szigetnek” - fejtette ki Gerendai Károly.

A fesztiválnak az új idősávban viszont jelentős konkurenciát jelentenek a szintén azon a héten zajló nagy költségvetésű európai fesztiválok, például a belgiumi Pukkelpop, a hollandiai Lowlands vagy az ausztriai Frequency Festival. A döntés mégis helyesnek tűnik: a Sziget emelt szolgáltatásokat nyújtó, fizetős kempingjei már beteltek, időarányosan soha nem fogytak ilyen jól a hetijegyek, a brit, német, francia és olasz piacon kiemelkedően nőttek az eladások. Megfordult a trend a magyar közönség esetében is, így előfordulhat, hogy augusztus elejére mind a 45 ezer bérletet eladják a tavalyi 34 ezer után.

A Szigeten az elmúlt évek bővítéseivel 30 ezerre nőtt a helyszínen kempingező látogatóknak eladható bérletek száma, további 15 ezer nem ottalvós bérletet értékesítenek, ehhez jön naponta legfeljebb 30 ezer napijegy, így a fesztivál egy napjára 75 ezer embert tudnak beengedni. Általában - a mínusz egyedik nap kivételével - hat napot számolnak bele az összlátogatószámba, így jött ki a 390 ezres eddigi csúcs 2009-ben, de Gerendai Károly szerint idén reálisnak tűnik 400 ezer fölé kerülni.

Az élénkebb érdeklődést azzal indokolta, hogy két éve kiemelt figyelmet fordítanak az egyediségre, a különbözőség erősítésére, a fesztiválok között ugyanis a stagnáló kínálat miatt jelentős a zenei átfedés. Fejlesztésekbe kezdtek, hogy a Sziget látványvilágban, szolgáltatásaiban, közösségi aktivitásában és sok egyéb tekintetben karakteresebb képet mutasson.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek kedvezett a fesztiválok áfájának csökkentése, emellett idén a Sziget egyszerre próbál spórolni és közben magasabb árat kifizetni a fellépőknek.

A Sziget összköltségvetése tavalyhoz képest mintegy 300 millió forinttal nőtt, aminek elsődleges oka, hogy több mint 400 millió forinttal költenek többet a programra, eközben viszont megtakarítást eredményez bizonyos helyszínek összevonása (Világfalu, ír-blues színpad) és megszüntetése (Aréna sátor).

Gerendai Károly szerint a Szigetnek jól jön az is, hogy Budapest egyre trendibb az európai fiatal felnőtt korosztály körében.

 

A régóta hiányolt legnagyobb és legdrágább nevek (Red Hot Chili Peppers, Metallica) ugyan idén sem lesznek, zenél viszont a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében pedig például Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis vagy az augusztus 17-i záró partin fellépő Calvin Harris.

Hozzátette: hosszú időn keresztül ellenállt annak, hogy a nagyszínpadon dj-k zenéljenek, de be kellett látnia, a közönség igényei megváltoztak, hiszen tavaly például a záró bulin fellépő David Guettára adták el a legtöbb jegyet. Idén lesz nyitó show is augusztus 12-én Deadmau5-szal. A tízezer néző befogadására alkalmas A38 sátorban pedig azt tudják megmutatni, milyen zenék fontosak ma Európában, fellép például Miles Kane, a Bonobo, a Klaxons, a Crystal Fighters és a La Roux.

Hosszú évek után újra lesznek magyar fellépők is a nemzetközi nagyszínpadon: az idei Sziget-himnuszt előadó Ivan & the Parazol, a Nagy-Szín-Pad-nyertes Mary PopKids, a Punnany Massif és egy még meg nem nevezett előadó.

Az idei Sziget kapcsolódik a woodstocki fesztivál 45., a Rubik-kocka 40. és a rendszerváltás 25. évfordulójához. Lesz egy óriási Rubik-kocka installáció hat konténerből, egy száz méteres fal az egykori berlini építményt felidézve, valamint Tábortűz színpad az 1969-es amerikai fesztiválra emlékezve.