Szigorítás: több adatot kell közölni a légi utasokról

Forrás: turizmus.com

 2015. április 08. 19:03

A terrorizmus és a határon átnyúló bűnözés elleni együttműködés megerősítésére ezentúl felszállás előtt 12 órával kell adatot szolgáltatniuk a légitársaságoknak a schengeni határt átlépő utasokról – ezt is tartalmazza a légi közlekedésről szóló törvény módosítása.

A légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény – a Magyar Közlöny szerdai, 47. számában megjelent – módosítása az utasokat közvetlenül nem érinti, a légitársaságok adatszolgáltatási kötelezettségét pontosítja, illetve bővíti, összhangban a 2015. évi XXXV. törvénnyel, amely szigorítja az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A módosítás értelmében a schengeni határátlépési államon kívülről Magyarország területére mint cél- vagy tranzitállomásra utazó, valamint Magyarország területéről schengeni határátlépési államon kívülre induló utassal összefüggésben a légitársaság  köteles megadni az eddigi adatokon felül:

– az utazási iroda nevét és címét, ahol a jegyet vette az utas;

– ha nem az utas foglalta a jegyet, akkor annak a nevét, aki foglalt;

– az ülés számát és az azzal kapcsolatos esetleges különleges rendelkezést (ha például az utas ragaszkodik a vészkijárat melletti üléshez, két ülést foglal magának stb.);

– a feladott és a kézipoggyászok számát, az ezekkel kapcsolatos adatokat;

– az úti okmány adatait.

Újdonság, hogy a légitársaság köteles a bekért adatokat a járat tervezett indulása előtt 12 órával, valamint az utasfelvétel befejezését követően, a járat felszállása után közvetlenül a szervezett bűnözés elleni koordinációs központnak továbbítani (az eddigi szabály alapján csak a felszállás után kellett az adatokat továbbítani).

A légitársaságnak eddig is kötelessége volt tájékoztatni az utast az adatkezelésről, de újdonság, hogy ezentúl az adatfelvétel célját is meg kell adnia, vagyis azt, hogy ez a terrorizmus és a bűnözés elleni harc része, és a szervezett bűnözés elleni koordinációs központba továbbítják az adatokat.

A módosítás a Magyar Közlönyben való kihirdetéstől számítva 15 nap múlva lép hatályba.

schengeni hataratlepesi allamon kivulről Magyarorszag teruletere mint cel vagy

tranzitallomasra utazo, valamint Magyarorszag teruleteről schengeni hataratlepesi allamon kivulre indulo utassal

osszefuggesben az alabbi adatokat kezelheti: